Urban Cult
Izložbe
marketing

U Ateni se otvara nova izložba kustoskog kolektiva WHW

U subotu, 18. svibnja, u atenskoj galeriji State of Concept otvara se nova izložba kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW, koja će se u modificiranom izdanju u prosincu 2019. postaviti u Galeriji Nova u Zagrebu. 
Nazvana po stihu pjesme 25. svibanj (1978.) pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou (1940.-1993.) izložba Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata. 

Izložba se umeće u kompleksan društveni krajolik jugoslavensko-grčkih odnosa smještenih u slične pa ipak povijesno različite političke pozicije na evropskoj polu-periferiji čije su povijesti antifašističkog otpora vođene i inspirirane komunističkim idejama otišle u neočekivanim smjerovima. U obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva tek je jedna od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Evropske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma.   

Imajući na umu utjecaj i inovativno sudjelovanje žena u povijesnim i kulturnim dinamikama ne samo u jugoslavenskoj partizanskoj borbi već i u široj povijesti, borkinje i aktivistice mogu se smatrati partizanima među partizanima čije se potpune povijesti i utjecaj u raznim revolucionarnim procesima tek trebaju sveobuhvatno istražiti i priznati. Dok promatra međupovezanost jugoslavenske i grčke partizanske povijesti, iskustava pobjede i poraza različitih temporalnosti revolucionarnog ženskog angažmana, izložba ih povezuje sa širim oslobodilačkim i antikolonijalnim borbama te suvremenim feminističkim zahtjevima za potpunu društvenu alternativu. 

Na izložbi su zastupljeni radovi sljedećih umjetnica i umjetnika: Marwa Asanios, Lela Čermak, Dora Economou, Vlatka Horvat, Yota Ionannidou, Sanja Iveković, Adela Jušić, Gülsün Karamustafa, Rajkamal Kahlon, Mujeres Públicas, Ana Vujanović i Marta Popivoda, Theo Prodromidis, Želimir Žilnik.      

(Inesa Antić)

17. 5. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble