Urban Cult
Književnost
marketing

Davor Konjikušić: Priče o budućnosti u Gradskoj galeriji Striegl

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu suvremenog hrvatskog fotografa Davora Konjikušića pod nazivom ''Priče o budućnosti'' u petak, 17/5/2019, od 19,00 sati.
Bilo da se radi o konceptualnoj, dokumentarnoj ili socijalnoj fotografiji ili bilo kojem drugom formalno-identifikacijskom smjeru kojem suvremena fotografija danas može pripadati, elementarno svojstvo fotografije je da čini stvari vidljivima ili razotkriva i ukazuje na nešto što se ne vidi na prvi pogled. Proizvodnja takve vrste vidljivosti djeluje kao svojevrsna optička iluzija ili fatamorgana koja istovremeno skriva i otkriva društvene, političke ili intimne odnose ugrađene u procese proizvodnje značenja. 

Svijest o tome da se situacije i okruženja u kojima se fotografirani sadržaj nalazi ne završavaju na rubu fotografije upućuje na eksterne procese i kontekste koji zahtijevaju našu pažnju, a upravo je to predominantno u Pričama o budućnosti u kojima autor donosi konkretne prizore iz riječkog 3. maja, pulskog Uljanika i sisačke rafinerije:   

''Vjerujem da u ovom trenutku prisustvujemo nečemu važnome. Nestanak industrijske proizvodnje možemo sagledavati prije svega kroz društveni horizont koji će nas podsjetiti na nestanak radnika, na iznevjeravanje industrijskih obećanja o sveopćoj modernizaciji. Kao što je industrijalizacija nekada radikalno i strukturno mijenjala gradove, tako i današnja deindustrijalizacija iznova strukturalno mijenja društvo i oblike rada. Te promjene tema su ovog fotografskog i opservacijskog rada u nastajanju. Priče o prošlosti danas su priče o sadašnjosti, a priče o aktualnom trenutku priče o budućnosti. Istovremeno industrijski pejzaži i portreti tek su podloga za priču o ljudima koje ti industrijski prostori oblikuju, a same tvornice postaju simboli jedne šire priče koja donosi neizvjesnu sutrašnjicu.'' (Davor Konjikušić)      

Davor Konjikušić, rođen je 1979. godine u Zenici, BiH, završio je dodiplomski studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je i magistrirao na diplomskom studiju fotografije. U svome radu služi se fotografijom kao primarnim medijem za artikulaciju svog autorskog koncepta u kojem propituje odnose između osobnog i javnog, intimnog i društveno-političkog. U svojoj umjetničkoj praksi fotografiju povezuje s tekstom, arhivom, nađenim predmetima i videom. 

Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole. Bio je finalist Rovinj Photodays 2010. u kategoriji profesionalnog koncepta, te 2011. godine u kategoriji portreta. Dobitnik je treće nagrade Young Creative Chevrolet 2010, Pariz, Francuska. Za svoj rad Genogram nagrađen je u kategoriji umjetničkog koncepta na Rovinj Photodays 2013. Njegov rad Trg Europe: Slijepa pjega odabran je na natječaju UrbanFestivala 13 za intervenciju na budućem Trgu Europe u Zagrebu.  

Autor je i snimatelj nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova: 'Trajno nastanjeni stranac', 'Izbrisani', 'Povratak'... Radio je kao novinar i snimatelj za produkcijsku kuću Fade In, gdje je između ostalog bio i član upravnog odbora. Osnivač je i voditelj fotografske radionice Drugi Kadar. Od 2018. godine kao umjetnički asistent radi na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

(Alma Trauber)
15. 5. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble