Urban Cult
Književnost
marketing

Predstavljanje romana Dine Pešuta: Poderana koljena

U utorak, 30/4/2019, s početkom u 19,00 sati, dođite u Gradsku galeriju Striegl na predstavljanje romana Poderana koljena autora Dine Pešuta.   Ulaz slobodan.
U sklopu programa Connect/Reflect, u Gradskoj galeriji Striegl predstaviti će svoj prvi roman mladi sisački autor i dramaturg Dino Pešut. Kroz razgovor s autorom, okupljenni će se pobliže upoznati s romanom, kontekstom u kojem je nastao, te što za autora i njegovu generaciju predstavlja. Moderatorica događaja je Vesna Rogulja Mart, ujedno Dinina profesorica iz sisačke Gimnazije, imati priliku predstaviti Dinu Pešuta kroz njegov cjelokupni i kontinuirani  razvoj. Isječke iz romana Poderana koljena će čitati glumac Adrian Pezdirc. Nakon predstavljanja romana slijedi Afterreading uz Omarovu glazbenu selekciju.        

Kao uvod ovom inspirativnom druženju  prof. Vesna Rogulja Mart je napisala:   ''Nema sumnje da je  središnja tema umjetnosti 21. stoljeća  samoća, a roman Dine Pešuta Poderana koljena  raslojava  samoće milenijske generacije. Njihov put odrastanja prolazi postajama na kojima ostavljaju dijelove sebe, paradoksalno misleći kako se grade, izrastaju, razvijaju za preživljavanje u svijetu koji  je u ubrzanim mijenama. Imati 27 godina, koliko ima Dane Draženović, glavni junak romana, za svakoga su čitatelja godine kojih se ili sa sjetom sjeća ili koje željno iščekuje ili koje živi u svojim samoćama. Književni lik, Dane Draženović podsjeća na niz njegovih prethodnika iz povijesti hrvatske književnosti - intelektualac/umjetnik odlazi iz provincije u velegrad. 

No, novina romana leži u otvaranju drugačijih motiva; svijet hipstera, svijet bijega od uspjeha, svijet zamijenjenih uloga, svijet vlastite dvojnosti u različitim vezama.  Za razliku od svojih književnih prethodnika Dane Draženović postiže uspjeh u zaktuku Europe, a  Europa je bijeg od uspjeha. Ona je utočište od stereotipa viđenja funkcionalne obitelji i unaprijed određenih uloga koje bi trebao igrati. Bježeći od jedne vrste umjetničkog izričaja u drugi svjesno se gubi u labirintima samoće. Njegova kriza umjetničkoga stvaranja kao topos književnosti provlači se kroz nedostatak mašte. Mašta izostaje jer nema vizije budućnosti, a okovi prošlosti teško se kidaju. Dino Pešut, nagrađivani redatelj i dramski pisac, svojim romanesknim prvijencem drži čitatelja u stalnom propitivanju razumije li svijet njegova junaka.''      

DINO PEŠUT je rođen u Sisku 1990. godine. Studirao je dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 2017. godine završava MA studij dramaturgije, usmjerenje dramsko i filmsko pismo. Radi kao dramaturg i redatelj u Hrvatskoj i inozemstvu. Režira predstave Poslije Alkestide i Škola za anđele (Zekaem) Kao dramaturg najčešće surađuje s redateljicom Selmom Spahić. Iz suradnje, istaknute su predstave Majstor i Margarita (Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci, 2016.) te 1981. (Slovensko narodno gledališče Maribor). 

Kao dramatičar debitira dramom Pritisci moje generacije u režiji Same M. Strelca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Drama (Pret)posljednja panda ili statika je praizvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu u režiji Saše Božića. 2016. godine je s istom dramom pozvan na program Stueckemarkt pri festivalu Theatertreffen u Berlinu. Za isti tekst je nagrađen DEUTSCHEN JUGENDTHEATERPRES 2018. godine. Dobitnik je pet nagrada Marin Držić Ministarstva kulture za najbolji novi dramski tekst. Nagrađeni tekstovi: L.U.Z.E.R.I., (Pret)posljednja panda ili statika, Veliki hotel Bezdan, Stela, poplava te Olympia Stadion. 2018. godine izdaje svoj prvi roman Poderana koljena.


(Alma Trauber)
28. 4. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble