Urban Cult
Književnost
marketing

Književnost u Zelenoj: Silvija Šesto i Ivanka Blažević Kiš

Ciklus razgovora 'Književnost u Zelenoj' se nastavlja u subotu, 27. travnja 2019. u 19h, kada u goste svoje knjige dolaze predstaviti Silvija Šesto i Ivanka Blažević Kiš, uz glazbenu podršku Milka Kiša. 
Teško je u nekoliko rečenica sažeti sve čime se ovi multitalentirani umjetnici bave - o tome svjedoče i njihove biografije niže u ovom opisu - no sasvim je sigurno ćemo u ovoj večeri definiciju razgovora o književnosti ponešto proširiti i pritom uživati!


Moderatorica: Ljubica Anđelković Džambić

'ZAGREBALICA' SILVIJE ŠESTO zbirka je poetsko-proznih minijatura upotpunjenih umjetničkim fotografijama autorice Ane Šesto u kojima se kao temeljna poveznica nalazi grad Zagreb. Pristupajući mu posve intimistički, 'zagrebavši' ispod kože grada, autorica u 'flanerističkoj' maniri minuciozno bilježi sitnice iz urbane svakodnevice ispisujući njima kako osobnu topografiju, tako i kronologiju grada u koji je utkan njezin život (i vice versa). Prepoznatljivi prizori i momenti kakvi nam se kao stanovnicima gradova najčešće tek na nekoliko sekundi zadrže u sjećanjima ovdje su trajno uhvaćeni u bravuroznim književnim zapažanjima koja kod čitatelja pobuđuju različite reakcije od smijeha do nostalgije ili kritičnosti spram neželjenih mijena u identitetu jednog grada.

'MOJA ŽENA PIŠE DOBRE STIHOVE' pjesnički je prvijenac multitalentirane umjetnice IVANKE BLAŽEVIĆ KIŠ, a naslov ove zbirke, koliko izazovan, toliko je i istinit: Ivanka Blažević Kiš doista piše - dobre stihove. Uranjajući u vlastitu intimu u kojoj se pjesnički prerađuju dojmovi i događaji iz svakodnevice obilježene sveprisutnom 'kulturom intenziteta' koja nas sve više guta i čini sve površnijima, pjesnikinja pomoću moći jezika i vlastite mašte oblikuje stihove koji, poput zaštitne opne, zadržavaju i čuvaju trenutke sreće, spokoja i onog bitnog, proizašlog iz usuglašavanja sa samim sobom, podsjećajući nas na to da ovaj život treba udisati punim plućima.

BIOGRAFIJE:

SILVIJA ŠESTO, rođena je 1962. u Zagrebu. Završila je Centar za kulturu i umjetnost, te diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije (“Od drame do reklame”). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila je Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom. Pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je “zlatnog i kristalnog zvona” 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke na skupu hrvatskih propagandista. 

Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim ("Radio 101", "Radio Velika Gorica" Obiteljski radio, HR I, II i III program ). Autorica je i voditeljica mnogih radijskih emisija, a neke od njih je i sama vodila. Kao scenaristica sudjelovala u mnogim "specijalnim projektima" HRT-a. Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac). Godine 1993. uz Miru Gavrana, Mislava Brumeca i Suzanu Jukić inicira i pokreće časopis za dramu i prozu “Plima”. Prvih deset brojeva uređuje prozu, a od 11. broja je glavna urednica.

2002. nagrađena je nagradom “Ivana Brlić Mažuranić” za roman “Debela”. Iste godine dobiva donaciju Zagrebačke banke za dramski tekst “Zelenkapica”, a 2006. dobiva donaciju Zagrebačke banke za zbirku priča "Bum Tomica 4". Roman " Debela" uvršten je na IBBY-evu Časnu listu, te je preveden na makedonski i slovenski. U kazalištu "Mala scena" tekst je postavljen i u dvije godine odigran 279 puta.

Autorica je desetak knjiga za odrasle (Ester i bageri, Omčoglavci, Dramatično, Bolja polovnjača, Dani plavih djevica...), pet knjiga poezije (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače, Prvo izdanje pjesama iz Froplandije, Uličarke iz ormara).
Članica je Društva dramskih umjetnika Hrvatske. Članica je DHK (Društvo hrvatskih književnika) i samostalna umjetnica u HZSU-u (Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika).

Jedna je od pokretačica i potpredsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade ("klub prvih pisaca"), te njegova predsjednica.
Stručno Povjerenstvo revizijom osnovnoškolske lektire odlučilo je uvrstiti pet naslova Silvije Šesto na lektirni popis ( Vanda, Bum Tomica i Bum Tomica 2, Tko je ubio pašteticu, Debela).

Od ožujka 2005. svakodnevno je surađivala u "Vjesniku" prilogom o književnosti za najmlađe "Gutač slova".
U siječnju 2007. serijal za djecu "BUM TOMICA" postavljen je kao kazališna predstava u zagrebačkom kazalištu "Mala scena", a iste je godine tekst "Bum Tomice" dobio nagradu "Žar ptica" na NAJ NAJ FESTIVALU. Ministarstvo kulture RH dodijelilo joj je autorske stipendije namijenjene pisanju romana "Leon Napoleon", kaobajkama "Jučerdanasputra", te "Zagrebalici", zbirci kratkih priča.

2009. tekst "Bum Tomice" proglašen najboljim na festivalu "Mali Marulić" u Splitu.
2010. dobiva prvu nagradu za neobjavljenu dramu za djecu na festivalu "Mali Marulić" u Splitu. 2012. nagrađena drama "Duboko more ili kako smo sve pobroćkali" biva postavljena u splitskom kazalištu lutaka.

2011. dobiva "Malog Marulića" za tekst "Gospodin Mrak i tri bijela šeširića".
2012. uvrštena u izdanje časopisa HDP "Relations" na njemačkom jeziku u izbor tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena s tri naslova: serijalom Bum Tomica, te romanima Vanda i Debela.
2012. dobiva polugodišnju stipendiju Ministarstva kulture za zbirku bajki "Jučer, danas, putra".
2012. zbirka svačega "Tinuninu" nominirana je za nagradu "Kiklop", te dobila nagradu "Grigor Vitez" za 2012. godinu.
2013. dobiva nagradu "Fran Galović" za kratku priču.
2014. slikovnica "Palac Sim i palac Tam" dobiva nagradu "Kiklop".

///

IVANKA BLAŽEVIĆ KIŠ, rođena 1960., diplomirala Fonetiku, Opću lingvistiku i Bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, zaposlena u Knjižnicama grada Zagreba.
O svojem umjetničkom radu najbolje govori sama:
"Otvaranje životnih vidika mi je bio prioritet od mladosti.
Pismo, jezik, knjiga, knjižnica su me privukli u tom traganju za dobrom pričom, porukom, odgovorom.

U knjižnici sam desetak godina radila na Odjelu za djecu i mlade.Vodila sam dramsku grupu za koju sam pisala
igrokaze, te razne igraonice na kojim samo dramatizirali tekstove poznatih bajki i priča.
Odlična platforma za moje kontinuirano pisanje koje se nastavilo i kasnije kada sam prešla raditi na Odjel za odrasle.

Objavila sam članke o animatorskim akcijama u časopisu "Umjetnost i Dijete". Osmišljavala sam scenografiju za predstave koje smo radili.
Sve me to vodilo, na neki način, do knjiga u kojima sam sudjelovala.Ilustrirala sam "Jučerdanasputra", Silvije Šesto (Semafora, 2013.)
Napisala slikovnicu: "Brzi Teo i spora Naya" (Semafora, 2014.), te roman za djecu "Mrak, Danči i Mark", (Semafora, 2016.).
2018. godine mi je izašla zbirka poezije za odrasle "Moja žena piše dobre stihove", Semafora (biblioteka Poezijascrtom).

Osim pisanja, izrađujem nakit i slike od žice (Bajkovita žica). Imala sam desetak samostalnih izložbi (nakit, slike) u narodnim knjižnicama, te nekoliko zajedničkih.
Pjesme za odrasle su objavljene u nekoliko zbornika i književnih časopisa.
Posjećujem razne pjesničke tribine.

Moj suprug (Milko Kiš) i ja imamo puno zajedničkih pjesničko-glazbenih nastupa diljem Hrvatske na pjesničkim tribinama, kao i u radio-emisijama pjesničko-glazbenog sadržaja (Zagreb,Rijeka, Zelina, Delnice, Sisak, Varaždin, Osijek)."

///

MILKO KIŠ - pjesnik, glazbenik, kantautor, slikar, pedagog, klavijaturist Hladnog Piva i malog banda: Milko i Ostatak. Rođen je u Slatini, a živi u zagrebačkim Gajnicama. Milka Kiša opisuju kao autohtonog šansonijera koji njeguje žanr ulične pjesme. Na nastupima koristi klavijature, gitaru, usnu harmoniku i pregršt ostale glazbene opreme. Klavijaturist je u Hladnom pivu od 1999. godine, a surađivao je i snimao s više bandova (npr. klavijature na albumu „Milost“ grupe: Majke) i glazbenika. Autor je i glazbe za film, lutkarsko kazalište i dječji zbor. Osim glazbe 'petljao' se i u slikarstvo i održao 12 samostalnih i više skupnih izložbi. Od 2018. vodi pjesničko – glazbeno okupljanje „Preludiranje“ na brodu Brazil, na kojem nastupaju pjesnici, glazbenici, glumci. Zaposlen je kao pedagog u učeničkom domu. Trenutno promovira zbirku uglazbljenih pjesma s u audio CD-om u izdanju Naklade Semafora: „Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada.“
 
KNJIŽEVNOST U ZELENOJ
Silvija Šesto: 'Zagrebalica' / Ivanka Blažević Kiš: 'Moja žena piše dobre stihove', Glazbena pratnja: Milko Kiš
Subota, 27. travnja 2019. u 19 sati
Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok
Ulaz slobodan.


Foto: ilustracija ''Zagrebalica''
(Urban Cult)
26. 4. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble