Urban Cult
Film
marketing

Ivana Bakal vodi radionicu kostimografije

Ivana Bakal, voditeljica kostimografske radionice u Frooom! filmskoj školi otkriva brojne tajne zanata djeci i mladima, između ostalog, kako je veliki Leonadro da Vinci osmišljavao inovativne kazališne kostime.
Frooom! filmska škola kroz svoj program radionica već devetu godinu podučava tisuće djece osnovama medijske pismenosti pod sloganom "Što ne vidiš gledajući film". 

Kroz tri stupnja obrazovanja, od početnog do majstorskog Frooom! je program koji djeci i mladima od 8 pa sve do 16 godina film dočarava iz brojnih kuteva kao i iz perspektiva mnogobrojnih različitih profesija koji se u današnjoj produkciji mogu naći. Od glume za film preko potrage za pričom, njenog oblikovanja i pisanja scenarija, dramaturgije i montaže pa sve do posebnih efekata. 

Ovo proljeće, petodnevna cjelodnevna radionica se održava u Zagrebu, Splitu i Komiži od 23. do 27. travnja.  

Majstorsku radionicu kostimografije u Zagrebu vodi Ivana Bakal, naša poznata i priznata kostimografkinja, jedna od selektorica dizajnera kostima koji će se ove godine predstaviti na najvećoj svjetskoj izložbi kazališne kostimografije u Moskvi pod nazivom „Inovativni kostim u 21. stoljeću: Sljedeća generacija”.

O konceptu svoje radionce Ivana Bakal kaže:
"Zamišljena je kao uvod u kreiranje kostima. Prvi dan govorimo o osnovama kostimografije i razlikama od mode, te razlikama kazališne i filmske kostimografije da bi do kraja dana uzeli u obzir i do sljedećeg dana izabrali dramski predložak ili scenarij koji će se praktično obrađivati. Koristimo se olujom ideja i crtamo kostime za odabranu priču, a inspriaciju nalazimo kroz upoznavanje s fundusom filmskog kostima Jadran filma i HNK Zagreb. Osim fundusa za inspiraciju su nam jako važne radionice u kojima se izrađuju kostimi kako bi od majstora zanata najbolje vidjeli kako taj posao izgleda u praksi. Drugim grupama smo na raspolaganju kao specijalni tim za kostime i izrađujemo koliko god je kostima potrebno i moguće izraditit u kratkom vremenu od svega tri do četiri dana. Važno mi je da mladi dobiju uvid u to koliko je važno poznavanje mode, povijesti odjevanja i kostimografije. Unatoč sve većim mogućnostima novih tehnologija, pogreške uzrokovane neznanjem su jako vidljive." 

Mjesto održavanja ove radionice je: 
ZAGREB –  OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, Bogišićeva 13
Druga je majstorska radionica Dramaturgija i montaža koju iz sezone u sezonu vodi Lea Mileta, iskusna montažerka, radila je na mnogim našim filmovima te na seriji Uspjeh.

Frooom! će se tijekom 2019. održati u još najmanje šest različitih gradova Hrvatske, a trajno je otvoren poziv djeci i mladima "Spasi svijet".

Poziv je namijenjen djeci od 8 do 14 godina da svojim video uratkom ili filmskom pričom osvoje sudjelovanje na nekoj od Frooom! petodnevnih edukacija. Prijaviti se može na adresi frooom.filmskaradionica@gmail.com . 

Tema nije definirana nazivom poziva, a stručni tim voditelja radionica ne ocjenjuje, već biva od pomoći svima koji se jave. Nagrade su različite i osim stručnog filmskog savjeta tu je znanje koje se može steći na radionicama.  

Frooom! filmovi uspješno krstare svijetom međunarodnih  festivala filmskog stvaralaštva djece i mladih. Vizure nastale u Zagrebu s mentorom Venom Mušinovićem ovjenčane su s dvije pobjede u svojoj dobnoj kategoriji, na Dubrovačkom DUFF-u i mariborskom Enimation Film Festivalu. S druge strane predstave također pod mentorstvom Vene Mušinovića i Borisa Bakala odnijela je pobjedu na Small Axe film festivalu u Velikoj Britaniji. Među najpoznatijim festivalima na kojima su radionički filmovi sudjelovali prošle i ove godine su: AnimArte! u Brazilu, Providence Film Festival u SAD-u, MICE u Španjolskoj, CHIN u Indiji, a polaznice jedne majstorske radionice sa svojim filmom Moj svakodnevni život uživale su s mentoricom Leom Miletom nekoliko dana na Rozafa film festivalu na Skadarskom jezeru u Albaniji. 

(Urban Cult)
17. 4. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble