Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba "Umjetnost za religiju!" Lucije Žuti u Galeriji SC!

Otvorenje izložbe Umjetnost za religiju! umjetnice Lucije Žuti održat će se 16. travnja u Galeriji SC u 20 sati. Izložba je otvorena do 24. travnja. Radno vrijeme Galerije je radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.
Nakon što nam je radom Križni put umjetnika prikazala stanje odnosa umjetnika i institucija povezanih s umjetnosti, Lucija Žuti sličnim motivima umjetnost postavlja u ulogu religije izložbom Umjetnost za religiju!. Takve postavke još nisu teorijski obrađene, ali već se neko vrijeme na internetskim portalima pojavljuju naslovi koji nam opisuju isto. Možda svjedočimo stvaranju kolektivne svijesti u umjetničkim krugovima? 

Muzeji se povezuju s katedralama, opisuju se duhovni doživljaji umjetnosti, a žene u zanosu ljube umjetnička djela kao reprezentacije svetaca. S druge strane, suvremena umjetnost Zapada zbog skandala i ekstremizama odbija svaku poveznicu s religijama. Na pomalo doslovan način umjetnica organizira ambijent izložbe kako bi ostavio dojam kakvog svetišta, mjesta štovanja. 

Postavom djela aludira na oltare s ikonama pred kojima posjetitelji mogu zapaliti svijeću, a sve je popraćeno „ikonama“ umjetnika u formatu kakav nam je poznat iz crkve, kao sličice sa svecima. ( iz predgovora, Anđela Tenšek)   Lucija Žuti rođena je 1994. u Varaždinu. 2014. godine upisala je Grafički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Završila je 4. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Grafika s pohvalom cum laude, u klasi prof. Mirjane Vodopije te je 2018. godine upisala diplomski studij Grafika na ALU u istoj klasi. Do sada je imala dvije samostalne izložbe i jedan performans: 2017. Štitovi predrasuda, Lauba u prostoru Bistroa u Zagrebu, 2018. Podvlačimo crtu, Galerija VN, Zagreb i performans Križni put umjetnika. Sudjelovala je na više skupnih izložbi, radionica i likovnih kolonija. 

Dobitnica je  nekoliko nagrada: 2017. druga nagrada za plakat FSK, 2018. dobitnica  14. Erste stipendije, 2018. Rektorova nagrada za „veliki“ timski znanstveni i umjetnički rad, projekt Skica. 

(Ksenija Baronica)
14. 4. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble