Urban Cult
Izložbe
marketing

„Unutarnji pejzaži“ Ranka Ajdinović

Slikar Ranko Ajdinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, pripadnik je mlađe, agilne generacije, izlagao je na nizu samostalnih, zapaženih izložbi u domovini i svijetu.
Već je dulje vremena zaokupljen radom na novom ciklusu, simboličnog naziva Unutarnji pejzaži.   Riječ je o akrilima i kombiniranim tehnikama  na srednjim i većim formatima platna, izrazito nefigurativne motivike,mada se na pojedinim slikama može opaziti i blaga figurativna nazočnost, osobito u detaljima.   

Ajdinovićev svijet čine obojane plohe fine, delikatne palete , vijugavi pravci koji se probijaju između tih neobičnih oblika ili ih čak spajaju u jedinstvenije cjeline, tvoreći složeni svijet imaginarnih konstrukcija, duboko skriven, svijet koji se teško i mukotrpno otkriva u slici s naizgled vrlo simplificiranim motivima.   

Važan element u ovom ciklusu jest izraziti osjećaj optimizma, koji izvire iz doista svakog kutka slike, optimizam teče na blagosti kolora i oblika.   Istodobno dubina i volumen obojanih ploha djeluju na promatrača vrlo sugestivno i dok koncentrirano ponire u plavi ili ljubičasti ili zeleni kvadrat, pravokutnik, razmišlja  o vlastitim dilemama i upitima, tražeći odgovore.   

Na Ajdinovićevim slikama, posebno na ovom ciklusu može se osjetiti i ritam glazbe, ponekad usporen, ponekad ubrzan i kao da je pred nama partitura glazbenog djela a ne akril na platnu s obojanim plohama umjesto nota.   Novi ciklus slikara Ranka Ajdinovića iako još nije posve definiran, djeluje vrlo uvjerljivo, ozbiljno, sa slikama koji odišu harmonijom ali i mirom, svečanom tišinom koja se neprekidno širi.   

Ajdinović slika, to je posve razvidno, neopterećen gibanjima i stalnim nedoumicama u aktualnoj umjetnosti, slika ono što osjeća, ono što prirodno izvire iz njega.   Ovaj bi ciklus svakako valjalo prikazati ili barem odabir u reprezentativnom galerijsko muzejskom prostoru u kojem bi njegova kompleksnost došla do punog izražaja.                                                                          

(Miroslav Pelikan)
14. 4. 2019.      
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble