Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba "100 godina Bauhausa" u Kocki

U galeriji kluba Kocka se 1. travnja 2019. u 20 sati otvara izložba „100 godina Bauhausa“.
Dakako, ne radi se o onom Bauhausu koji širom Europe građevinske materijale, niti onome koji osamdesetih stvara post pank, već o onome Bauhausu koji je poslužio kao inspiracija svemu navedenom. Nastao kao ideja arhitekta Waltera Gropiusa, Bauhaus je davne 1919. godine ujedinio arhitekte, dizajnere, slikare i zanatlije u obrazovanju i radu za stvaranje zajedničkog umjetničkog djela (Gesamtkunstwerk). 

Pod utjecajem grupe Plavi jahač, ruskog konstruktivizma i modernizma, Bauhausovi studenti promicali su tako ideje zajedništva i progresivnog pristupa umjetnosti te odmicanju od tradicionalnog, zbog čega ih nacistički režim nije trpio. Upravo ta Bauhausova vizija o zajedničkom trudu za postizanje zajedničkog cilja i estetika koja se oslanja na čiste forme lišene ornamentacije, sto godina kasnije inspiriraju mlade grafičke dizajnere, tipografe, slikare, kipare i dizajnere uporabnih predmeta. 

Bilo da se fokusiramo na platna Frančeske Pilić ili lightboxeve Bože Balova, dvije su činjenice istinite: prva govori o različitom utjecaju koji jedan pokret/događaj/osoba ostavlja na različite pojedince, a druga se veže uz društveni aspekt ove pojave. Ovom izložbom splitski studenti i bivši studenti daju hommage jednom od najprepoznatijih pokreta u modernoj povijesti umjetnosti, a postavljajući radove u brutalistički prostor Doma mladih u kom mladi svakodnevno zajednički stvaraju kulturno-umjetničke programe, ponovno potvrđuju kako se mladi ujedinjuju u umjetnosti i kulturi tražeći sigurno mjesto za izražavanje njihovih ideja. 
 
Kako objašnjava Bruno Bebić, koautor izložbe, radi se o sljedećem: „Mini izložba velikih razmjera. Nastala pod samoinicijativom studenata UMAS-a kao slavljenje rođendana škole Bauhausa. Da se oživi Bauhaus, ali sa zapletom današnjih generacija i okoline. Boje i materijali koji su ponovno izmišljeni te pogled koji se približava biti. Iz rijeke radova nastao je potok slikarskog i kiparskog stvaranja koji sa svojim elementima zaokružuje priču.“   Katarina Duplančić, mag.edu.hist.art. 

Izložba je otvorena radnim danom do 4.4.2019. od 20 do 22 sata.

(Katarina Duplančić)
29. 3. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble