Urban Cult
Izložbe
marketing

Galerija Flora. Artist talk. Fatlum Doçi

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik iGalerija Flora sa zadovoljstvom Vas pozivaju napredstavljanje rezidencijalnog umjetnika FatlumaDoçija te razgovor s umjetnikom i kustosomMarkom Stamenkovićem, u nedelju 24. ožujka2019., s početkom u 18 sati u Galeriji Flora.
Fatlum Doçi pripada mlađoj generaciji albanskih vizualnih umjetnika.Rođen je nedugo nakon pada komunizma u jednoj od najizoliranijihzemalja svijeta, a razvio je opus koji obuhvaća slike, crteže, akvarele,skulpture, video radove, instalacije i nakit. Kroz ove različite medije Doçizamišlja svoj kreativni proces kao napuštanje svakodnevnog i odlazakna unutarnje putovanje, gdje će iskusiti ono što se oku čini očitim, ali iono što oku nije vidljivo. Za vrijeme njegovog predstavljanja u Hrvatskoj,dubrovačka umjetnička zajednica imat će priliku prvi put vidjeti selekcijuvideo radova s njegove najnovije samostalne izložbe u Beogradu(veljača – ožujak 2019).Važno je napomenuti u ovom kontekstu da se tijekom proteklih godina(neovisno o mediju) u središtu Doçijeve pozornosti nalazi jezik krajolika.Njime ovaj umjetnik oblikuje niz vizualno organiziranih relacija u kojimane dominiraju ni figurativno ni apstraktno; naprotiv, ova dva elementameđusobno se prožimaju i naglašavaju te otkrivaju kako važnost pridanaPrirodi obnavlja moć duhovnog u naizgled neživim organskim formamakoje sačinjavaju Doçijeva djela.

Fatlum Doçi rođen je 1991. u Skadru, najvećem gradu sjeverne Albanije,gdje trenutačno živi i radi. Studirao je multimedijsku umjetnost naAkademiji umjetnosti u Tirani, a diplomirao je 2015. Doçi je sudjelovaona brojnim grupnim izložbama u rodnoj zemlji i inozemstvu, od kojihsu najznačajnije: ‘Ex Gratia’, Collezione Giuseppe Iannaccone, Milano,Italija (2018.); ARDHJE nagrada za mlade vizualne umjetnike, ZETA Centar,Tirana, Albanija (2018.); Bijenale humora i satire, Gabrovo, Bugarska(2017.); Mediterranea 18, Bijenale mladih umjetnika, Tirana, Albanija(2017.); ‘It Looks Like’, Zeta Centar, Tirana, Albanija (2017.); ‘Inside-Out’,Tirana Art Lab, Tirana, Albanija (2016); ‘Idromeno Award’, Art Gallery,Skadar, Albanija (2015.); arTVision – A Live Art Channel, M’ARS Centarza suvremenu umjetnost, Moskva, Rusija (2015.). Njegove najnovijesamostalne izložbe su: ‘Znakovi’, Galerija Podroom, Kulturni centarBeograda, Beograd, Srbija (2019.) i ‘Prisustvo odsutnosti’, Kulturni centarTulla, Tirana (2019.). Osim rezidencijalnog programa Art House u Skadru(2017.), Doçi je kao rezidencijalni umjetnik sudjelovao i na međunarodnojradionici Light Residence u Rijeci 2015. godine, koju je ondje u suradnji sGoranom Petercolom organizirao glazbeni tandem JMZM.

Marko Stamenković je rođen 1977. godine u Vranju. Po zanimanjuje povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos. Nakon osnovnih studijana Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu (1995–2003) i obranediplomske teze pod nazivom ‘Koncept pogleda i čitanje slike’ na katedri zapovijest moderne umjetnosti, stječe magistarsku diplomu tezom o ‘Statusukustoskih praksi u postsocijalističkim uvjetima’ na interdisciplinarnimpostdiplomskim studijama Univerziteta umjetnosti u Beogradu (2003–2005). Godine 2014. doktorira na Odjelu za filozofiju i moralne znanostiSveučilišta u Gentu (Belgija), gdje radi na projektu ‘Kulture samoubojstva:Teorije i prakse radikalnog povlačenja’.Od 2018. član je Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnihkritičara – AICA. Sudionik je brojnih međunarodnih konferencija, kongresai simpozija, kao i kustoskih programa i umjetničkih rezidencija diljemsvijeta.


(Urban Cult)
23. 3. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble