Urban Cult
Izložbe
marketing

Bečki izložbeni prostor Kunsthalle vodit će Hrvatice

Bečku kulturnu instituciju posvećenu međunarodnoj suvremenoj umjetnosti „Kunsthalle“ u narednih će pet godina voditi kustoski kolektiv WHW iz Zagreba, točnije tri njegove članice Ivet Ćurlina, Nataša Ilić i Sabina Sobolić. 
Bečka Kunsthalle, koje je osnovana 1992. godine s namjerom da postane mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti, trenutno djeluje na dvije lokacije u samom centru grada, u bečkom muzejskom kompleksu MuseumsQuartier i na trgu Karlsplatz. 

Kustoski kolektiv WHW (What, How & for Whom) od svog je osnutka 1999. razvijao modele kolektivnog načina rada putem izložbi, publikacija i diskurzivnih događanja. Od svibnja 2003. WHW vodi Galeriju Nova, neprofitnu galeriju u centru Zagreba, koja je u vlasništvu Grada. WHW je prvi dobitnik Nagrade Igor Zabel za kulturu i teoriju (2008), dodijeljene kao priznanje za kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a 2009. je uspješno osmislio i Biennale u Istanbulu.  

Na međunarodni natječaj za vodstvo Kunsthalle-a zaprimljene su ukupno 83 prijave, pri čemu su većina prijavljenih kandidata bile su žene. Dvije trećine prijava stigla je iz inozemstva, a 12 je timova ušlo u uži krug izbora. „Ovo je prvi put da će vođenje Kunsthalle-a preuzeti jedan kolektiv. Ivet Ćurlina, Nataša Ilić i Sabina Sobolić međunarodno su priznate kustosice koje su svoje znanje već uspješno potvrdile radeći u Londonu, Antwerpenu, Pragu, Madridu, Hong Kongu i New Yorku. 

Svojim angažmanom u bečkom izložbeno prostoru „21er Haus“ i umjetničkoj organizaciji „Grazer Kunstverein“ poznate su i diljem Austrije. Beč može biti sretan što je za vodstvo ove umjetniče institucije dobio tri kompetentne i iskusne umjetničke radnice“, istaknula je prilikom objave rezultata bečki članica poglavarstva za kulturu Veronica Kaup-Hasler.

Foto: Damir Žižić
(Ivana Ćosić)
11. 3. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble