Urban Cult
Film
marketing

Europski i hrvatski filmaši na 8. Zagreb Film Festivalu

Osmi Zagreb Film Festival počinje u nedjelju, 17. listopada svečanim otvorenjem u kinu Europa. U tjedan dana bit će prikazano 95 filmova u 5 kinodvorana, a osim filmova, ZFF će ugostiti i brojne europske i hrvatske filmaše – redatelje, producente, glumce te druge filmske djelatnike.
Jörgen Bergmark
Prvi dan festivala u Zagreb stiže Jörgen Bergmark, redatelj filma 'Razumno rješenje', koji otvara festival. Priča o neobičnom ljubavnom četverokutu i preljubu u zrelim godinama filmski je debi tog švedskog redatelja koji je već karijeru napravio u kazalištu i na televiziji, a čak je i nagrađen za scenarij filma 'Kitchen Stories' iz 2003. Iz Rumunjske dolazi redatelj Calin Peter Netzer s drugim cjelovečernjim filmom 'Medalja časti', za koji je već primio nekoliko nagrada, a iz Srbije stiže ekipa filma 'Tilva Roš': redatelj Nikola Ležaić, producent Uroš Tomić te glumačka ekipa. Iz glavnog programa ove godine stižu još čak tri glumice: Alwara Höfels iz njemačkog filma 'Kad odemo', Eva Melander iz švedskog 'Sebbe' te Franziska Weisz iz austrijsko-njemačkog filma 'Pljačkaš'.

Hrvatske snage u glavnom programu predstavlja Ivan Goran Vitez, redatelj filma 'Šuma summarum', a kratke filmove predstavit će Carolina Hellsgård, David Lambert, Anne Leclerq i Jovan Marjanović. I u dokumentarnom programu 'vladaju' ženske snage – u Zagreb stižu tri redateljice: Valerie Gudenus, čiji će film 'Ja sam Isus' svjetsku premijeru imati upravo u Zagrebu, Diana Fabiánová s filmom o mjesečnici te Vanja Kovačević iz Beograda. Muške snage predstavlja Geoffrey Smith, redatelj dokumentarnog trilera 'Okrivljen', koji će u srijedu 20. listopada u Dokukinu Croatia održati Masterclass.  

Bosanski oskarovac Danis Tanović će zajedno s producentom Mirsadom Purivatrom predstaviti novi film 'Cirkus Columbia' snimljen prema romanu hrvatskog pisca Ivana Đikića. Još je jedan film u programu snimljen prema hrvatskom predlošku: scenarij 'Kao da me nema' irske redateljice Juanite Wilson napravljen je po istoimenoj knjizi Slavenke Drakulić.

ZFF će ugostiti i redateljicu i spisateljicu kao i glumce Mariju Škaričić, Bojana Navojca i Krešimira Mikića, čiji se filmovi također nalaze u programu Strano, a naše. Popratni program 'Film: Protest', osim intrigantnim filmovima, može se pohvaliti i zanimljivim gostima: Branko Ivanda, Fadil Hadžić i Nenad Puhovski predstavit će svoje filmove, a Srđa Popović, jedan od osnivača srpskog Otpora, održat će predavanje 'Nenasilna revolucija kao svjetski brend' u utorak, 19. listopada u Plesnom centru.

Predavanje 'Novi digitalni svijet' – predstavljanje novih digitalnih medija održat će tri profesionalca bogatih biografija – Iain Franck Boyd, Asta Wallejus i Wendy Bernfeld – oni su samo dio gostiju koij će posjetiti festival.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble