Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu pod nazivom ”Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla” koja će u Gradskoj galeriji Striegl biti otvorena za javnost 15. 2. 2019. s početkom u 19,00 sati.
Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu pod nazivom ”Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla” koja će u Gradskoj galeriji Striegl biti otvorena za javnost 15/2/2019.   

Točno prije 100 godina, 1919. godine, u Sisku je rođen Slavo (Slavoljub) Striegl. Činjenica njegovog rođenja u kontekstu 2019. godine, pokazala se kao legitiman i nužan povod da memorijalna ustanova koja nosi njegovo ime realizira program s ciljem ukazivanja i rasvjetljavanja novih pozicija Strieglovog umjetničkog opusa i na taj način pridonese značaju i specifičnom mjestu koje Slavo Striegl zauzima u modernoj hrvatskoj umjetnosti i suvremenoj hrvatskoj teoriji i povijesti umjetnosti.   

Umjesto dosadašnjih retrospektivnih, sveobuhvatnih i tematskih pristupa u izložbenim koncepcijama, kakve su do sada u pogledu prezentacije Strieglovog stvaralaštva bile uvriježene, za ovu izložbu u ovoj simboličnoj godini, odlučili smo se na obuhvaćanje specifičnog segmenta njegovog umjetničkog opusa, a to su radovi u tehnici ulja na staklu ili šire uvriježen i kod nas, njemački naziv za tu tehniku: hinterglasmalerei.   
 
Ulje na staklu kao tehnika u hrvatskoj se povijesti umjetnosti veže uz pučku sakralnu umjetnost, uz naivnu umjetnost i Hlebinsku slikarsku školu, dok od hrvatskih slikara u 20. stoljeću, tu su tehniku usavršili Krsto Hegedušić, Ivan i Josip Generalić i u recentnijoj umjetničkoj praksi, također Hegedušićev učenik Željko Senečić. Uz ova doista velika imena hrvatskog slikarstva, kada govorimo o tehnici ulja na staklu, jedan od najopsežnijih opusa ostvario je upravo i Slavo Striegl.

(Alma Trauber)
11. 2. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble