Urban Cult
Kazalište
marketing

Mjuzikl Sunset Boulevard prvi puta u Hrvatskoj!

Mjuzikl „Sunset Boulevard” u HNK Ivana pl. Zajca imat će dvije premijere, u petak 8. i subotu 9. veljače u 19 sati, s dvije različite podjele. 
U petak su u glavnim ulogama Olivera Baljak kao Norma Desmond, Nikola Nedić Kao Joe Gillis dok će u ulozi Betty nastupiti Leonora Surian Popov koja već dan kasnije preuzima ulogu Norme Desmond uz Damira Kedžu u ulozi Joea i Elenu Brumini kao Betty. Mjuzikl je već dugo želja publike riječkog HNK Ivana pl. Zajca na čijoj se velikoj zlatnoj sceni postavlja kultni svjetski naslov s engleskog West Enda i američkog Broadwaya.  

Ideja da to bude baš „Sunset Boulevard” genijalnog Andrewa Lloyda Webbera potekla je od maestra Igora Vlajnića koji je tekst preveo i prepjevao na hrvatski jezik. Mjuzikl je nastao u suradnji svih umjetničkih ansambala „Zajca“ Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta, s oko 150 sudionika, u režiji Renate Carole Gatice i koreografiji Tihane Strmečki. Kako je kazao Igor Vlajnić „riječ je o mjuziklu jednog od najvećih skladatelja tog žanra koji se proslavio gotovo svakim svojim djelom. 'Sunset Boulevard' od samih je početaka na Broadwayu postigao veliki uspjeh. 

Ovaj mjuzikl ima veliku i snažnu dramsku komponentu. Naša je ideja bila makismalno iskoristiti snage umjetničkih ansambala Kazališta i mislim da smo uspjeli izvući najbolje iz svih. Uložili smo puno vremena i truda, osjeća se veliko uzbuđenje. Drago mi je što ćemo našoj publici pružiti ono što im nedostaje. Nadam se da će svi osjetiti ovu našu timsku energiju”. Redateljica mjuzikla i ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica istaknula je kako se kroz „Sunset Boulevard” potenciraju sve specifične vrline svakog od ansambala. 

„Mjuzikl u riječkom Kazalištu je biser! To je mjuzikl visokokvalitetne dramske radnje. Svaki glumac i svaki redatelj može samo sanjati o onome što sve ovaj mjuzikl nudi – veliki raspon emocija i mogućnosti. Imate prave životne situacije, od poljupca, plača, šamara pa do ubojstva. A mjuzikl postavlja i važna pitanja za one koji u predstavi traže dublja značenja, a ne samo zabavu. Kako nas društvo tretira kada postanemo stari i neprivlačni? Svi su bili u dilemama vjeruju li u ono što rade, imaju li strast za to što rade ili su tu samo zbog novca, žele li raditi posao koji ih ispunjava, živjeti s osobom koja ih usrećuje itd. 

Dakle, u takvom glamuroznom, sjajnom holivudskom ozračju ima mjesta i mnogim univerzalnim pitanjima pa svi mogu naći nešto za sebe”, kazala je redateljica Renata Carola Gatica. Za spektakularnu koreografiju zaslužna je Tihana Strmečki: „Šteta bi bilo propustiti priliku dramski mjuzikl nadopuniti virtuoznošću baleta. Ansambl baleta je vrhunski, dižu cijeli projekt na novu razinu, sjajno su se stopili u snažno dramski mjuzikl zahtjevnih zadataka.“ 

U ulozi Joea Gillisa izmijenjivat će se tri riječka dečka, osim Nikole Nedića i Marka Fortunata, i Damir Kedžo: „Sudjelovanje u ovom mjuziklu znači mi iznimno puno. Pjevanje sam usvojio, ali gluma mi je izazov i tu se dajem maksimalno. 

Ovo je moj sedmi mjuzikl, ali po svemu najzahtjevniji. Nemam predaha, na sceni sam cijelo vrijeme, zaista je za mene ovo najveći izazov do sada”, kazao je Kedžo. U ulozi velike glumice Norme Desmond je Olivera Baljak: „Uloga Norme Desmond posebno je zahtjevna, traži izrazitu glumačku i pjevačku vještinu, dugo sam radila na impostiranju glasa jer Norma traži i dubine i visine. Zahvalna sam svima”. 

Glumica Talijanske drame Leonora Surian Popov igrat će u dvjema velikim ulogama, kao Norma Desmond i kao Betty Schaefer na što se osvrnula riječima: „Mjuzikl od mene traži svestranost. Sreća je i čast što igram dvije različite uloge. Kao glumici veliki je izazov igrati i po godinama i po karakteru posve različite likove. 

Imam sjajne partnere na sceni i uz njih je sve lakše”. Reprize mjuzikla „Sunset Boulevard” su 11, 12, 26, 27. i 28. veljače u 19 sati.    

Foto: Dražen Šokčević
(Milena Jerneić)

7. 2. 2019.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble