Urban Cult
Izložbe
marketing

HDLU Zagreb poziva na 1. okrugli stol samostalnih i profesionalnih likovnih umjetnika

U želji da se ukaže na brojne profesionalne probleme samostalnih likovnih umjetnika, HDLU Zagreb organizira 1. okrugli stol samostalnih likovnih umjetnika, koji će se održati u srijedu, 20. 2. 2019., od 15 do 16, 30 sati, sa početkom u 15 sati, u prostorima Privatne škole s pravom javnosti LINIGRA (prizemlje), na adresi Gjure Szaba 4, Zagreb (kod tramvajskog okretišta Črnomerec).
Pozvani su svi zainteresirani samostalni likovni umjetnici, no uz njih su dobro došli i samostalni umjetnici, članovi HZSU-a iz drugih profesija, koji žele razgovarati sa kolegama o svojim iskustvima u struci, posebno i sad pred donošenje novog Zakona o umjetnicima, u svrhu boljeg samo-organiziranja i samo-osnaživanja samostalnih hrvatskih umjetnika. 

Zbog prostornih ograničenja, broj samostalnih umjetnika je ovoga puta ograničen na 25 umjetnika, te se stoga mole umjetnici da se kratko najave na mail hdlu.zagreb@outlook.com do 18. 2. 2019., zbog utvrđivanja točnog broja sudionika. Ukoliko bi se pokazalo da je među samostalnim umjetnicima veliki interes za ovakvom vrstom strukovnih sastanaka, HDLU Zagreb će se tada potruditi naći i veći prostor.  

Već ranije, prošlih godina, u besplatnom Online savjetovalištu za umjetnike (https://hdlu-zagreb.hr/savjetovaliste/), kojega HDLU Zagreb organizira svakog četvrtka u godini od 17 do 20 sati, više puta javljali su se i neki samostalni likovni umjetnici, koji su istaknuli neke ključne probleme svoje profesije: 

– Neplaćeni rad samostalnih likovnih umjetnika na njihovim samostalnim izložbama u državnim galerijama i muzejima. 

– Nejasni i nedovoljno objašnjeni porezni propisi oko toga kako samostalni likovni umjetnici mogu prodavati svoja djela na tržištu. Samostalni likovni umjetnici su kroz godine u različitim poreznim upravama znali dobijati različita i proturječna tumačenja.  

–  Odnos nekih strukovnih udruga prema samostalnim likovnim umjetnicima, koji u tim udrugama čak nisu mogli dobiti ni prostor za svoje strukovne sastanke! Najveći je problem Meštrovićev paviljon u Zagrebu, koji je trebao biti Dom svih likovnih umjetnika, i posebno onih profesionalnih, no samostalni likovni umjetnici kroz više desetljeća, u Meštrovićevom paviljonu nikad nisu mogli dobiti prostor za svoje strukovne sastanke, na kojima bi pričali o svojim problemima u struci.  

– Socijalna prava samostalnih likovnih umjetnika i nemogućnost samostalnih likovnih umjetnika da dobiju neku socijalnu potporu, onda kada im se prihodi od njihove djelatnosti nalaze ispod socijalnih minimuma – na ovaj problem je ukazalo više samostalnih umjetnika koji su se zatekli u toj situaciji i koji su se javljali i u Savjetovalište za umjetnike. 

– Nemogućnost samostalnih likovnih umjetnika da im budu priznate profesionalne bolesti, koje su nastale kao posljedica njihovog rada. Nejasni propisi po ovom pitanju i tu umjetnike nitko nije kvalitetno informirao, pa čak ni njihove strukovne udruge!  

– Izloženost učestalom mobingu: samostalni umjetnici nemaju pravo na Zaštitu dostojanstva radnika, te su zbog toga u okviru svojih profesija često bili izloženi raznim vrstama mobinga, bez ikakve zaštite od strane brojnih svojih strukovnih udruženja ili resornog Ministarstva.  

– Niska mirovinska osnovica za samostalne umjetnike, koja ne prati realne koeficijente za akademski obrazovane umjetnike, od kojih mnogi imaju završene magisterije i doktorate. 

– Mnogi samostalni umjetnici smatraju i da su diskriminirani i zakinuti kod naknada za bolovanje, koje samostalni umjetnici mogu primati tek nakon mjesec i pol dana provedenih na bolovanju.  

– Nehumani i teški uvjeti rada u svim drugim pitanjima, osim ovih navedenih.

Mole se samostalni umjetnici koji će doći na sastanak, da posebno zabilježe ono što njih osobno muči, a do sada nije spomenuto, jer će na sastanku svaki prisutni samostalni umjetnik imati pravo ravnopravno i demokratično iznijeti svoja iskustva pred kolegama, te će se zajednički pokušati osmisliti strategija za poboljšanje radnih uvjeta i socijalnih prava. 

Zaključci koji budu donešeni na tom okruglom stolu, dostaviti će se i resornom Ministarstvu kulture, Vladi RH, ali i upravama svih strukovnih udruga u kulturi. Neophodno je važno da samostalni likovni i ostali umjetnici dobiju prostor za svoje izražavanje i samo-organiziranje, pa će se razmisliti i o mogućnosti osnivanja novog Sindikata samostalnih likovnih umjetnika, a kakvog do sada samostalni likovni umjetnici nikad nisu imali. Umjetnike koji žive izvan Zagreba i nisu u mogućnosti doći na ovaj okrugli stol, po njihovoj želji posebno će se informirati putem e-maila o svim temama i zaključcima koji su donešeni na sastanku. 

U vezi svih dodatnih informacija, možete se javiti na e mail: hdlu.zagreb@outlook.com

(Krešimira Gojanović)
11. 2. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble