Urban Cult
Glazba
marketing

Trio Franolić Ćulap Jovanović promovira novi album Faza 13.2.2019. u Saxu

Odsvirane su na oudu – arapskoj lutnji (Franolić), udaraljkama (Ćulap) i usnoj harmonici (Jovanović). U skladbama se miješaju arapska glazba, balkanski ritmovi, indijske rage, jazz i blues. I sami nazivi većine od devet skladbi su skraćenice od naziva originalnih makama ljestvica, a upućuju na određenu ljestvicu u kojoj je kompozicija skladana, npr. Nah je izveden od makama Nahawand-Kabir. Naziv albuma Faza upućuje na trenutni glazbeni izričaj trija Franolić Ćulap Jovanović.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume Česma (2009.) i Bujrum (2013.). Na albumu Put (2016.) u tu se glazbu prirodno uklopila usna harmonika Marka Jovanovića. Meditativnost ouda, te toplina i sjeta usne harmonike prožimaju se s ritmom egzotičnih udaraljki.

Elementi tradicionalne balkanske glazbe i utjecaj narodne glazbe ovom su triju glavno polazište za nadopunjavanje orijentalnog stila jazzom, bluesom i etnom te spontano stvaranje novih glazbenih oblika. Album Faza izlazi za Geenger Records, 22. veljače 2019. Izdavanje albuma potpomoglo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Cijena ulaznica: 35 kn u pretprodaji, 45 kuna na dan koncerta.
Pretpodaja ulaznica: Klub Sax, Palmotićeva 22, Zagreb


Dražen FranolićKamenko Ćulap i Marko Jovanović započeli su svoju glazbenu suradnju 2016. godine nakon jednog slučajnog susreta iz kojeg se osim brojnih nastupa uživo izrodio i studijski album imena Put. Nepune tri godine nakon toga trio snima devet novih pjesama koje zaokružuju drugi album Faza, čiji prigodni naziv upućuje na glazbeni izričaj u kojem se ovi vrsni glazbenici trenutno najbolje osjećaju.

Radi se o autorskim skladbama odsviranim na instrumentima kao što su arapska lutnja poznata i kao oud, čija se meditativnost i hipnotičnost iz ruku Dražena Franolića uz toplinu i sjetu usne harmonike Marka Jovanovića prožimaju s ritmom tradicionalnih udaraljki - taramazara i udua - Kamenka Ćulapa. Kompozicije su skladane u arapskim ljestvicama - makamama - u kojima se s glazbenim motivima toga područja stapaju ritmovi Balkana, indijske rage i elementi zapadnjačkog jazza i bluesa i time spontano i nenametljivo stvaraju nove glazbene oblike. Većina naziva skladbi koje se nalaze na albumu zapravo su skraćenice originalnih makama i upućuju na ime ljestvice u kojoj je kompozicija izvedena. Kao primjer izdvaja se Nah, skraćenica za Nahawand-Kabir makamu.

Album je snimljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Objavljuje ga Geenger Records uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Producirao ga je Dražen Franolić. Omot albuma i ovoga puta djelo je Edvarda Ćulapa, brata Kamenka Ćulapa, čiji se miran i skladan vizualni izričaj sjajno nadovezuje na snimljenu glazbu. Draženu Franoliću lutnje izrađuje Alojzije Seder, a Marko Jovanović svira na Hohnerovim usnim harmonikama.(Danijel Sikora)
9. 2. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble