Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Maria Aničića – Tiskaj bez crne, ekstremno upojno!

U četvrtak 7. veljače 2019. u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba MARIJA ANIČIĆA pod naslovom TISKAJ BEZ CRNE, EKSTREMNO UPOJNO – DIZAJN ZA DRUGO MORE. Izložba predstavlja pregled Aničićevog dizajnerskog rada za riječku udrugu Drugo more u kontinuitetu od 2002. do 2015. godine, a uključuje sve od vizualnih identiteta udruge i niza njenih glavnih programa, do različitih tiskanih sredstava promocije i komunikacije poput plakata, brošura, letaka te programskih i drugih publikacija.
Prva verzija ove izložbe predstavljena je u Galeriji Filodrammatica u Rijeci u jesen 2017. simbolički markirajući kraj jedne izuzetno produktivne suradnje, ali zaokružujući i još jedno zanimljivo poglavlje sinergije između inovativne i progresivne nezavisne kulturne scene i grafičkog dizajna. 

U tom smislu, izložba je i svojevrsni nastavak sličnih predstavljanja ovakvih suradnji, poput izložbi posvećenih dizajnu časopisa Frakcija (izložba Frakcija 1996. – 2010., dizajneri Igor Masnjak, Laboratorium i Cavarpayer; HDD galerija 2010.), dizajnu za kustosku udrugu Kontejner (izložba Kontejner – Dizajn suvremene umjetničke prakse, Dejan Dragosavac Ruta, HDD galerija 2009.), ili za udrugu WHW (izložba Što, kako i za koga & tako dalje – Dizajn za suvremenu umjetnost, Dejan Kršić, HDD galerija 2015.). 

Zagrebačka verzija izložbe koncipirana je tako da daje pregledan uvid u vizualni identitet Drugog mora i različitih njegovih programa, izdvajajući kao zasebne cjeline dizajn za programske sadržaje većih projekata udruge kao što su Art & Clubbing, Moje, tvoje naše; Mediteranske igre i Refleks. Zbog boljeg razumijevanja konteksta predstavljenih radova, kroz izložbu će nas voditi i kratki tekstovi koji pojašnjavaju karakter manifestacija za koje su dizajnirani, a poseban segment izložbe bit će posvećen tehnološkom aspektu Aničićevog dizajna za Drugo more, naznačen i u naslovu, odnosno instrukciji „Tiskaj bez crne, ekstremno upojno“.


Mario Aničić, samostalni umjetnik-grafički dizajner, rođen 1971. u Požegi, završio Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Radi na projektima komunikacijskog i medijskog dizajna, pretežno u području institucionalne i nezavisne kulture te civilnog društva. U svom radu na inovativne načine koristi tehnološka znanja suvremene grafičke proizvodnje, a posebice spoznaje o svjetlu, boji i reprodukciji. Svoje projekte vezane za medijski dizajn od 1999. realizira u sklopu autorske agencije _ured. 

Član je ULUPUH-a od 2005. godine, a od 2008. godine u funkciji predsjednika vodi Sekciju za grafički dizajn i vizualne komunikacije. Od tada sudjeluje i u pokretanju i realizaciji više izdanja Zgrafa – međunarodne izložbe grafičkog dizajna, a sudjelovao je i u organizaciji više izdanja Zagrebačkog salona posvećenih dizajnu i primijenjenoj umjetnosti. Član je neprofitne građanske organizacije za produkciju i promicanje kulturnog stvaralaštva i teorije Drugo more u Rijeci. Član je Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Svoj grafički dizajn izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.


HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
www.dizajn.hr Radno vrijeme galerije:
pon-pet: 10 – 20h

(Urban Cult)
4. 2. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble