Urban Cult
Književnost
marketing

Florilegij - izbor iz djela

Florilegij je izbor iz djela velikog francuskog pjesnika s prijelaza 19. na 20. stoljeće, Charlesa Péguyja. 
U knjizi su sadržani ulomci iz zbirki Eva, Misterij o svetoj nevinoj dječici, Misterij o milosrdnoj ljubavi Ivane Orleanske, Tapiserija svete Genoveve i Ivane Orleanske, Tapiserija Majke Božje i Predvorje misterija o drugoj kreposti te proznih djela Novac i Klio. Glavne su odlike Péguyjeva stila bujnost riječî, na tragu pjesničkog opusa Victora Hugoa, i poseban ritam stvoren čestim opetovanjem liturgijskih formula, nadahnut ponavljanjima u molitvama i psalmima. 

Antologiju je priredio i pjesme odabrao Stéphane Michel, koji je sudjelovao i u njezinu prijevodu s prevoditeljem Miljenkom Mayerom. U odabiru prednost je ustupljena Péguyjevim misterijima, pisanima biblijskim stihom, odnosno stihom koji označava prijelaz iz stiha u prozu, te velikoj Péguyjevoj zbirci Eva koja sadrži blizu 2000 katrena. 

Charles Péguy francuski pjesnik i esejist, rođen je 1873. u Orléansu. U ranim književnim radovima blizak je anarhoidnom socijalizmu te, revoltiran antisemitizmom, postaje veliki branitelj Alfreda Dreyfusa. Iako se tada nalazi na lijevoj strani političko–književnog spektra, ipak je odgojen u katoličkom duhu pa 1906. nastupa proces njegova političkog obraćenja u odnosu na socijalizam. Zrele godine njegova stvaranja potpuno su prožete katolicizmom i domoljubljem. Péguy stvara lako razumljive i ganutljive pjesničke slike o ljubavi prema Bogu i domovini. 

No njegovo napuštanje socijalizma ne znači pristajanje uz tradicionalističku desnu političku opciju pa i dalje bespoštedno osuđuje nehumani merkantilistički kapitalizam i pokvarenu buržoaziju. Péguy je idealist čiji je ideal lik nevina djeteta, dobra i mirna učenika, na što ga je nadahnula uspomena na njegova pučkoškolskog učitelja. Glavne su odlike njegova stila bujnost riječi, na tragu pjesničkog opusa Victora Hugoa, kao i poseban ritam stvoren čestim opetovanjem liturgijskih formula, nadahnut ponavljanjima u molitvama i psalmima. Péguy je poginuo na bojnom polju 1914., na početku bitke na Marni u Prvom svjetskom ratu.  


(Urban Cult)
18. 1. 2019. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble