Urban Cult
Književnost
marketing

Velibor Čolić i Katarina Luketić, književni razgovor, utorak, 11.12. u 19h, Booksa

U utorak, 11.12. u 19 sati, u Književnom programu kluba Booksa gostovat će bosansko-francuski pisac Velibor Čolić s kojim će razgovarati književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić. Povod razgovoru je nova knjiga Velibora Čolića, autobiografijom nadahnut roman Priručnik za egzil (Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset i pet lekcija) nedavno preveden i objavljen na hrvatskome u izdanju Vuković&Runjić (prijevod Mirna Šimat).
Velibor Čolić i Katarina Luketić razgovarat će o egzilu i migrantskom životu, o sjećanjima i (ne)mogućnosti započinjanja „novog života", o ratu i postratnoj terapiji pisanjem, o očekivanjima inozemnih izdavača i „egzotici Bosne", europskim gradovima, jazzu, melankoliji, Hamsunu, Borgesu i još ponečemu.   

Velibor Čolić, rođen je 1964. u Bosni, u Odžaku, a odrastao je u Modriči. Studirao je u Sarajevu, a prve knjige objavio u Zagrebu. Od 1992. živi i radi u Francuskoj kao profesionalni pisac i novinar (piše o glazbi). 

Objavio je dosada romane i priče: MadridGranada ili bilo koji drugi gradOdricanje svetog PetraKod AlbertaArhanđeliMother FunkerLes BosniaquesChronique des oubliésJésus et TitoPriručnik za egzil itd. 

Knjige su mu prevedene na engleski, španjolski, talijanski i turski, a dio njih je izvorno pisan na francuskome. U Francusku je došao, kako piše, „s prtljagom od svega tri riječi francuskoga – Jean, Paul i Sartre". Bilo je to 1992., u jeku rata u Bosni, nakon što je i sam prošao rovove i fronte, vidio razorene kuće i raseljenu rodbinu.  

Uslijedili su mučni, samotni dani izbjeglištva, života na rubu, snalaženja, učenja jezika i pisanja; književnost je tu bila svojevrsni „spas". Uskoro mu je kod francuskog izdavača preveden i objavljen prvi roman, i stvari su se zakotrljale. S vremenom je propisao na francuskome, da bi danas njegove knjige izvorno pisane na tom jeziku objavljivao vjerojatno najugledniji francuski izdavač: Gallimard.    

Fotografija: Catherine Hélie © Editions Gallimard  

(Ana Profeta)

8. 12. 2018.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble