Urban Cult
Film
marketing

Projekcija filma „Kamen“ Florence Lazar u MSU

U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u subotu, 8. prosinca 2018. s početkom u 20 sati prikazujemo nagrađivani film renomirane francuske umjetnice i redateljice Florence Lazar. Film propituje stanje poslijeratnog društva Republike Srpske koje u falsificiranju vlastite povijesti uspostavlja nove nacionalne i vjerske konstrukte. 
Posljednjih godina se u Republici Srpskoj stvara fiktivna prošlost iz temelja. Dovela je do izgradnje imitacije povijesnih crkvi, iskapanje lažnih arheoloških ruševina te uništavanja kuća kako bi se „autentičnim“ kamenom opskrbila izgradnja pseudo drevnog sela na istoku zemlje koji bi trebao postati kulturna atrakcija za turiste.

Film KAMEN nastao 2014., preispituje stanje post-ratnog društva koje kroz prekrojavanje i falsificiranje vlastite povijesti ustanovljuje nove nacionalne i vjerske postavke na temelju poricanja i brisanja kolektivnog sjećanja. Film uključuje svjedočanstva deportiranih pripadnika muslimanske populacije iz Trebinja i Višegrada praćenih dokumentacijom recentnog preuređenja dijela bosanskog krajolika koje služi kako bi se utvrdio mit postojanja ekskluzivnog srpskog i ortodoksnog nasljeđa u regiji. 

Fokus filma na stari kamen daleko je od trivijalnog. Čin iskapanja, transformiranja i premještanja kamena čini se poput jeke koja ponavlja iskustva etničkih čišćenja koja su devastirala Bosnu od 1992. do 1995. te koji su doveli do silovanja, masovnih deportacija i pokolja muslimanske populacije Bosne. 
 
U ovom razorenom krajoliku, svaki kamen mora postati dio konstrukcije mita. „Kao odgovor na ovakvo prisvajanje, htjela sam skrenuti pozornost na pojedince i političke postupke koji ponovno teže graditi kolektivno sjećanje. Ukratko, pokazati kako mikro-društvo pokušava spriječiti svoje organizirano uništavanje“ kaže autorica filma Florence Lazar te nastavlja:
„Sjećam se da smo u srpnju 1995. obilježavali Vel' d'Hiv Roundup (sjećanje na masovni pokolj Židova u Parizu od strane nacista 1942. godine), istovremeno su se u Srebrenici odvijali pokolji. Ono što smo mislili da se nikada ne bi moglo ponoviti u Europi se odvijalo u drugačijem stravičnom obliku. Pomislila sam u to vrijeme - ne prepuštaj se političkim fantazijama: mi nismo sposobni prepoznati što se događa u sadašnjosti! Također se sjećam da su u svibnju 1999., tijekom rata na Kosovu, zapadnjački novinari bili poslani na ratište. Oni su bili pod toliko snažnim utjecajem prizora iz Zaljevskog rata i skandala lažne masovne grobnice u Timisoaru, Rumunjskoj da su s izbjeglicama na Kosovu pričali koristeći kondicional – kao da nisu u potpunosti stvarni.

Misli o ovim temama su me neprestano proganjale te sam izabrala ovaj nemirni krajolik, gdje se može iz blizine pratiti konstrukciju identiteta i ideologija u post-komunističkoj Europi, kao žarišnu točku svog rada.

Snimala sam filmove u bivšoj Jugoslaviji, u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj te su svi filmovi bili direktno vezani uz događaje u tim državama: kraj ratova (1999.), pad Slobodana Miloševića (2000.) i stvaranje posebnog suda za ratne zločine u Beogradu (2004.). Većina mojih filmova počinje s neočekivanim mikro-povijesnim događajem, susretom ili svjedočanstvom koji omogućuju pogled u kompleksne i traumatične događaje.

Smatram da rat koji je razorio područje bivše Jugoslavije problematizira pitanje ekstremnih ideoloških konstrukcija koje i dalje djeluju u Europi. Čini se kako se Europa opetovano bori shvatiti razmjer tih problema upravo poput nekadašnjih europskih kolonijalnih snaga koje tik pred Prvi svjetski rat nisu shvaćale nacionalne tenzije koje su se odvijale na ovom istom području.“

Film Kamen dobitnik je nagrade Louis Mercorelles 36. izdanja Cinema du reel 2014. Centre Georges Pompidou u Parizu, koju dodjeljuje Francuski institut.  
 
FLORENCE LAZAR je umjetnica, redateljica i fotografkinja rođena u Parizu. Kroz film, umjetničku instalaciju i fotografiju ona provodi dokumentarno istraživanje o cikličkim pojavama u povijesti. Njeni filmovi prikazani su na Festival International du Documentaire u Marseillu, Video et Apres u Beaubroug muzeju, u Muzeju moderne umjetnosti Grada Pariza, na izložbi Elle@centre Beaubourg – zbirci Beaubourg muzeja, u umjetničkom centru Passarrelle u Brestu, na izložbi And the moral of the story is u Widde de Withstraat u Rotterdamu, La vie barree, IAC, Villeurbanne, u Muzeju u Grenoblu, u Kabinetu grafike Secesije u Beču, itd. 

Ona je profesorica na Ecole Superieure d'Art et de Design Grenoble-Valence gdje predaje video i fotografiju. Živi u Parizu.

Film Kamen producirala je francuska produkcijska kompanija iz regije Aquitaine SISTER PRODUCTIONS. Osnovala ju je 2011. godine Julie Paratian te se posvetila dokumentarcima, igranim filmovima i razvijanju audiovizualnog stvaralaštva s ciljem sudjelovanja u stvaranju aktivne kritike koja je dostupna širokom broju ljudi.

Projekcija filma održava se u okviru obilježavanja 9. rođendana MSU-a. Ulaz na projekciju filma je slobodan.

(Maša Tončić)
7. 12. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble