Urban Cult
Izložbe
marketing

Samostalna izložba akademske umjetnice Maje Vukina Bogović u Muzeju Mimara

Maja Vukina Bogović iznimna je osoba koja se kontinuirano bavi samostalnim umjetničkim djelovanjem, ali i pedagoškim radom, te oplemenjivanjem kulturno-umjetničke zajednice i života ljudi svog rodnog kraja. Diplomirala je 2000. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Frana Para ciklusom sliko-crteža „Obećana zemlja“. Deset godina kasnije diplomirala je i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i time zaokružila svoje dvije ljubavi – likovnu umjetnost i književnost.  

Od 1997. godine sudionica je 29 skupnih i 14 samostalnih izložbi, te dobitnica nagrade Zagrebačke banke za najboljeg diplomanta slikara-grafičara 2000. godine i nagrade 8. zagorskog likovnog salona u Krapini 2018. godine. Od završetka studija slika i izlaže na  samostalnim i skupnim izložbama te kontinuirano održava radionice za djecu i odrasle. Piše priče za djecu i bavi se ilustracijom i dizajnom. Pokreće svoj samostalni kreativni centar CityArtStudio  koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn, dramske i kreativne radionice te projekte.   

Na izložbi  PROCESS < PROGRESS Maja Vukina Bogović predstavit će se s ukupno 27 slika nastalih u protekle dvije godine. U svom radu umjetnica pejzaž uzima kao polazište, a tijekom stvaralačkog procesa primat preuzima tragalačka strast i istraživački nerv koji rezultiraju otkrićem novog polja autentičnih slikarskih vrijednosti.  Dva su tematska područja unutar kojih Maja Vukina Bogović istražuje nove mogućnosti izraza. Upijajući svijet oko sebe i poduke koje je tijekom školovanja usvojila, umjetnica se u polju bliskih joj tema mora i zagorskih brega fokusira na traganje kroz stvaralački proces. Istovremeni rad na dva posve različita motiva stvorio je naglašenu dihotomiju u pristupu i realizaciji pojedine teme.    

O UMJETNICI: 
Maja Vukina Bogović pohađala je Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn u Zagrebu (1995. godine maturirala je na odjelu dizajn tekstila inspirirana životom i djelom Jacksona Pollocka), a 2000. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Frane Para (Magistar slikarstva i grafike ). Tijekom studija bila je sudionica terenske nastave u Motovunu (1997.), Vrbničke grafičke akademije (1998.) i Tiskovne radnje Gutenberg muzeja s radom na temu „Gutenberg 2000“ u Mainzu, 2000. godine bila je sudionica jednosemestralne međunarodne razmjene studenata ALU Zagreb i Indiana University of Pennsylvania u SAD-u gdje je radila na diplomskom radu „Obećana zemlja“. 

Nakon studija radi u Galeriji Antun Augustinčić kao vodič i suradnik na nekim projektima i izložbama. Nakon toga tri godine radi u osnovnim i srednjim školama kao profesor likovne kulture i umjetnosti te povijesti kulturne baštine Hrvatske. Cijelo to vrijeme slika i izlaže na  samostalnim i skupnim izložbama te kontinuirano održava radionice za djecu i odrasle. 

Piše priče za djecu i bavi se ilustracijom i dizajnom te izraženom ljubavlju prema knjizi i književnosti diplomirala je Informacijske znanosti – smjer bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pet godina radi na mjestu ravnateljice Gradske knjižnice Antun Mihanović u Klanjcu te polaže stručni ispit za diplomiranog bibliotekara (2011.). Nakon toga tri godine radi na mjestu Pročelnice Jedinstvenog upravnog odbora i postaje predsjednica Kulturnog vijeća Krapinsko-zagorske županije. Kroz to razdoblje organizirala je dječje festivale, skupne izložbe i projekte

Osmislila je vizualni identitet mnogobrojnim udrugama i Kulturnom centru Klanjec. Imala je četrnaest samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjeluje na umjetničkim profesionalnim radionicama. Dobitnica je nagrade Zagrebačke banke najuspješnijim diplomantima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. Dobitnica je nagrade 8. Zagorskog likovnog salona

Koristeći svoje iskustvo i znanje pokreće svoj samostalni kreativni centar CityArtStudio koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn, dramske i kreativne radionice te projekte. Od 3.9. 2018. imenovana je za ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Antun Mihanović u Klanjcu.

(Sonja Švec Španjol)
9. 12. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble