Urban Cult
Cool tura
marketing

Branko Brezovec – ''Posljednja noć''

Slobodna dramatizacija i adaptacija proznog djela Ratka Cvetnića Kratki izlet, zasigurno jedne od najboljih proza hrvatske književnosti na temu Domovinskog rata, uz korištenje motiva romana suvremenog irskog književnika Johna Boyna Prigovor savjesti i prizora iz obimom najveće drame u povijesti književnosti Posljednji dani čovječanstva austrijskog književnika Karla Krausa.
Boynov roman, smješten na francusku frontu Prvog svjetskog rata, govori o prijevojima pacifističkih ideja; to je analitički roman vrlo precizne vivisekcije ratnog morala i istovremeno osmatranje apoteoze patriotizma iako se od patriotizma sistematski zazire. Cvetnić, pak, do iste patriotske dijagnoze dolazi kroz povišenu ironiju i smirujući sarkazam. Posljednji dani čovječanstva tvorevina je pak neobične, titanske strukture o raspadu čovječanske logike od početka Prvog svjetskog rata. Krausov je rad zapravo velika zbirka medijskih citata koji osupnjuju namjernim nedostacima poanti te literarnih i dramaturških mehanizama. 

Otuda i Eurokazova temeljna ideja scenske adaptacije Krausova djela koja bi uključila sve njegove metodološke i energetske potencijale pa se tako u projekt Posljednja noć uključuju scenski komentari proznog djela Kratki izlet, koje krausovski potmulom energijom secira tokove i ishode rata u Hrvatskoj devedesetih, ali i nizove apokaliptičnih citata hrvatske medijske stvarnosti. Cvetnićeva je proza, u našoj javnosti prihvaćena kao najiscrpnije djelo na temu bliske hrvatske društvene povijesti i njezin se spoj s dubokom antiratnom vivisekcijom Karla Krausa nameće kao nešto samorazumljivo, iako ne i kao lako prispodobivo.
 
Izvođači: Andrea Baković, Borna Baletić, Mira Bosanac, Suzana Brezovec, Daniela Čolić Prizmić, Domagoj Janković, Tomislav Jurčec, Marina Kostelac, Sinša Miletić, Angel Naumovski, Zdenka Kovačiček, Matilda Sorić, Antonija Stanišić Šperanda, Damir Šaban, Marija Šegvić, Robert Španić, Pavle Vrkljan, Domagoj Zovak, zbor Domaćigosti
 
Predstava je nastala u koprodukciji s Dominom i u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka, Austrijskim kulturnim forumom i KUC Travno.

Nakon premijere 30. studenoga, sljedeću izvedbu potražite u Kulturnom centru Travno, 4.5. i 6. prosinca 2018., u 20 sati (6.12. iznimno u 20:30).

Više informacija o predstavi i izvedbama na poveznici.

(Urban Cult)
4. 12. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble