Urban Cult
Književnost
marketing

Povijest Europe kroz pjesmu Eurovizije

Autor hrvatskog porijekla napisao knjigu koja povijest Europe prvi put promatra kroz vizuru natjecanja za pjesmu Eurovizije.  
Poslijeratna Europa i natjecanje za pjesmu Eurovizije, u originalu Postwar Europe and the Eurovision Song Contest, naslov je knjige dr. Deana Vuletića, australsko-hrvatskog povjesničara. Riječ je o prvoj knjizi koja se bavi tematikom povijesti ovog najpoznatijega glazbenog događaja u Europi, a izdala ju je ugledna kuća Bloomsbury Publishing, popularna po Harryju Potteru. Za dizajn omota zaslužna je bečka komunikacijska agencija za startupe, Startaparat, pod vodstvom također hrvatskih stručnjaka, partnera hrvatskih Bruketa&Žinić&Grey.

Knjiga je proizvod projekta kojeg je dr. Vuletić vodio s Marie Skłodowska-Curie Actions, najprestižnijom istraživačkom stipendijom Europske unije. Autor u knjizi opisuje kako je natjecanje za pjesmu Eurovizije postalo isprepleteno s poviješću poslijeratne Europe iz političke perspektive. Knjiga se kroz vizuru Eurovizije dotiče tema od Hladnoga rata, liberalne demokracije i komunizma do nacionalizma, europskih integracija, ekonomskog napretka i ljudskih prava, pa i načina na koji su države koristile Euroviziju kako bi oblikovale svoj identitet u europskome kontekstu.   

Odlučio sam napisati ovu knjigu jer cjelovita povijest Eurovizije nije bila znanstveno istražena, iako je to jedno od najznačajnijih popularnih kulturnih događaja na svijetu, kao i jedna od najdugovječnijih i najpopularnijih televizijskih emisija. Eurovizija se uvijek koristila u političke svrhe, od diktatora do drag queenova, kao što pišem u prvoj rečenici knjige. Uz to je Eurovizija postala i najveći glasački izbor u Europi”, kaže dr. Vuletić.

U recenziji londonskoga Times Higher Education, knjiga je opisana kao “uzorna” studija o međunarodnim odnosima. Također ju je komentirala i prof. Jessica Gienow-Hecht, pročelnica Odsjeka za povijest pri Freie Universität Berlin, rekavši: "Ovo je sjajan dodatak literaturi o glazbi i međunarodnim odnosima... Obvezna lektira za studente muzikologije, međunarodnih odnosa i povijesti, a doista i svakoga tko pokušava shvatiti zbunjujuću atraktivnost ove najveće europske glazbene emisije”. Knjiga je za sada dostupna samo na engleskome jeziku, a može se nabaviti putem Bloomsburya i Amazona. 

Dr. Vuletić specijalizirao se za povijest suvremene Europe i teme kao što su Hladni rat, kulturna diplomacija i popularna glazba. Kao vodeći svjetski poznavatelj povijesti glazbenoga natjecanja Eurovizija, njegovi komentari na natjecanje redovito su citirani u svjetskim medijima, a pojavio se i u nekoliko dokumentarnih filmova. Doktorirao je povijest na Sveučilištu Columbia, magistrirao na Sveučilištu Yale, diplomirao na Australian National University, a trenutno radi na Sveučilištu u Beču.

(Jelena Mihelčić)
2. 11. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble