Urban Cult
Kazalište
marketing

Premijera opere ''Nikola Šubić Zrinski'' u Rijeci

U njegovom rodnom gradu, u kazalištu koje nosi njegovo ime, riječka Opera postavlja najznačajniju operu Ivana pl. Zajca „Nikola Šubić Zrinjski”. Premijera je, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski, zakazana za srijedu 17. listopada 2018. u 19 sati.
„Nikola Šubić Zrinjski” bila je prva premijerno izvedena opera u tadašnjem Narodnom kazalištu u Rijeci 2. studenoga 1946. godine. Libretist Hugo Badalić i skladatelj Ivan pl. Zajc operu su oblikovali u tri čina i osam slika, temeljenu na povijesnom događaju o pogibiji junaka Nikole IV. Zrinjskog 1566. u Sigetu kada je 2300 vojnika izginulo u obračunu sa 100 000 turskih vojnika zaustavivši uspješno daljnji turski prodor Sulejmana Velikog prema Beču. 

Novo čitanje ove opere pod sloganom „Zrinjski – do kraja svijeta” potpisuje nagrađivana redateljica Dora Ruždjak Podolski. „Divim se Dorinoj hrabrosti što ovo djelo postavlja u svom ključu. Ono što sam vidio na dosadašnjim probama čini me ponosnim što ovu operu režira baš u Rijeci”, kazao je intendant Blažević. „I s riječkom Operom i Zajčevom operom „Nikola Šubić Zrinjski” susrećem se treći put u životu. Operu sam pristala režirati pod uvjetom da ju radimo iz novoga ugla. Moramo reinterpretirati našu baštinu, to nam je svojevrsna dužnost. 

Sa svjetskom literaturom lako to činimo, a kada su u pitanju hrvatski izvori, pojavljuje se mjera opreza i nameću se uzusi. Svako umjetničko stvaranje ima pravo na slobodu preispitivanja djela. Zahvaljujući autorskom timu, dirigentu i solistima koji su zdušno prionuli u prostor distopije, uz našu pažnju i odgovornost prema ovom iznimnom djelu, gledat ćete Zrinjskog na kraju svijeta. Radi se o borbi za komad zdrave, plodne zemlje, a zapravo se radi o uspostavljanju moralne vertikale i humanosti jer smo se otuđili, pa i od sebe”, naglasila je Dora Ruždjak Podolski. 

Nastavila je zatim kako „glazba omogućuje da se posvetimo intimnom ozračju opere koje je u nju upisano, a na vidjelo dolaze izuzetno dirljivi odnosi. Jer, Zajc je Zrinjskog prikazao ne samo herojskim likom, nego i kao brižnog oca i zaljubljenog muža, s ljudskim slabostima i dilemama koje svi nosimo, svaki dan, svatko u svojim svakidašnjim borbama. Zahvalna sam Robertu Kolaru koji je zaista zaslužio i opravdao ulogu vođe na sceni”. Prvi strani dirigent ove hrvatske opere, omiljeni Finac u Rijeci, Ville Matvejeff naglasio je kako je užitak raditi na operi najvažnijeg hrvatskog skladatelja svojeg vremena. 

Dodao je također kako je „Zajc je svakako riječki i hrvatski Verdi. No, bilo mi je uzbudljivo otkrivati i njemačke utjecaje u njegovoj glazbi, posebice u stvaranju strukture. Takvo je djelo pjevačima ugodno pjevati i orkestru svirati”. Osim Villea Matvejeffa, repriznim će izvedbama ravnati i Igor Vlajnić. Prvak Opere Robert Kolar o naslovnoj ulozi, koju su u Rijeci tumačila značajna imena poput legendarnih Milana Pichlera i Vladimira Ruždjaka, rekao je: „Pogledao sam mnogo 'Zrinjskih' u različitim režijama. Uvijek je do sada naglasak bio isključivo na herojstvu. 

Neko vrijeme morao sam se oslobađati toga, redateljica me oslobodila tog povijesnog „kalupa“, pokazala mi da je Zrinjski u Zajčevoj partituri bio i otac i muž i heroj. To je sada životna priča o čuvanju svoje zemlje kroz prizmu onih koji su se ufali zaustaviti tursku silu”. Supružnici Kolar sada su prvi put postali i supružnicima na sceni, iako su i ranije često dijelili scenu. Kristina Kolar, koja tumači Evu, kazala je kako je redateljica u svojoj režiji, u ponešto drugačije ispričanoj priči, ženskim likovima supruge Eve i kćeri Jelene, dala na važnosti te istaknula i zaokružila njihove priče.  

„Iako preferiram tradicionalne inscenacije, redateljica me u potpunosti uvjerila u svoju režiju. Drugačije je od onoga što smo navikli gledati, ali jako lijepo i zapravo logično. Uživam u ovoj ulozi Eve”, kazala je prvakinja Kazališta Kristina Kolar koja je posljednjih godina redovna gošća europskih i svjetskih opernih pozornica. Anamarija Knego će u ulozi Jelene nastupiti prvi put i to kao prvakinja Opere. 

Novost jeda se riječkoj  Operi, kao njen prvak, pridružio i dosadašnji stalni gost, slovenski tenor Aljaž Farasin koji će se pojaviti u ulozi Lovre Juranića. U ulozi Zrinjskoga pojavljivat će se i Ivan Šimatović, a ulogu Eve pjevat će i Olga Kaminska, Jelenu Vanja Zelčić, a Lovru Juranića Marko Fortunato. U ulozi Sulejmana Velikog izmijenjivat će se Luka Ortar i Slavko Sekulić, u ulozi Mehmeda Sokolovića Giorgio Christian Surian i Davor Lešić, u ulozi Levija Dario Bercich i Voljen Grbac. 

Gašpara Alapića tumačit će Marijan Padavić, a Vuka Paprutovića Martin Marić. „U 'Zrinjskom' smo iskoristili sve riječke pjevačke kapacitete, kroz dvije podjele, uz samo tri gosta – Ivana Šimatovića, Luku Ortara i Giorgia Christiana Suriana. Opera će se snimati za međunarodnog izdavača CPO s kojima već imamo dobra iskustva, a što je moguće zbog pomoći Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije“, naglasio je ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a za scenski pokret zadužena je Ivana Kalc. U izvedbi sudjeluju orkestar i zbor riječke Opere. Reprize opere na programu su riječkog „Zajca“ su 19, 20, 22, 23. i 24. listopada 2018.

(Milena Jerneić) 
17. 10. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble