Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe fotografija "Željeznička kolonija - Maksimir od 1923. do 1945. godine"

Izložba fotografija "Željeznička kolonija - Maksimir od 1923. do 1945. godine" bit će otvorena u srijedu, 10. listopada 2018. godine u 19,00 sati u Galeriji Kristofora Stankovića u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Autor izložbe, koja je realizirana u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, je Antonio Jurčev.
Ova izložba kroz osam tematskih cjelina vizualno predstavlja najvažnije događaje iz najranije povijesti toga naselja, svakodnevnicu i život njegovih stanovnika te javne ustanove koje su u to vrijeme u njemu djelovale. 

Vremensko razdoblje koje obuhvaća  prikazuje dva važna trenutka za razvoj Željezničke kolonije: 1923. godinu, kad je započelo organizirano stambeno naseljavanje, i 1945. godinu, kad je završio Drugi svjetski rat, odnosno teško stradanje naselja u zračnim bombardiranjima Zagreba. Željeznička kolonija u Maksimiru predstavlja najuspješniji urbanistički projekt izgradnje radničkog naselja u Zagrebu između Prvoga i Drugoga svjetskog rata. 

U vrijeme izgradnje 1920-ih godina naselje je bilo udaljena periferija grada, a danas je njegov prepoznatljiv dio izgrađen uz nezaobilazne simbole grada - perivoj Maksimir, Zoološki vrt i Nogometni stadion Maksimir, odnosno tadašnje HAŠK-ovo igralište. Stoga su najljepši i najveći gradski park u Hrvatskoj, najstariji zoološki vrt u jugoistočnoj Europi i najpoznatiji zagrebački nogometni stadion značajno utjecali na karakter naselja i njegov razvoj tijekom proteklih skoro sto godina suživota.   

Željeznička kolonija izgrađena je na prostranoj ravnici južno od maksimirske šume, podno obronaka Zagrebačke gore. Naselje je bilo izuzetno dobro povezano s gradom jer su ga omeđile dvije važne zagrebačke prometnice, na sjeveru Maksimirska cesta, tada najvažniji prometni pravac za ulaz u grad iz smjera istoka, te željeznička pruga na jugu.   

Prostor povijesne Željezničke kolonije upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro, a opisan je područjem koje omeđuju tramvajsko okretište Borongaj na zapadu, Stadion Maksimir i Badovinčeva ulica na sjeveru, Hondlova i Brkljačićeva ulica na istoku te Branimirova ulica na jugu.   

Izložba se može razgledati do 17. listopada.

(Anita Končar)
9. 10. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble