Urban Cult
Cool&fun
marketing

Hackbases - Hakerske baze: replikabilna životna i radna infrastruktura za radikalnu teoriju i praksu

Hakeri - kao tehnolozi, teoretičari, umjetnici i pretpostavljena avangarda, također rade "bullshit" poslove [D.Graeber: "Bullshit jobs"] kako bi opstali. Većina ne samo da živi život podređen logici recentnih neoliberalnih kapitalističkih društava, već ih i unapređuju.
Zbog svoje uvjetovanosti politikom financiranja, trenutni tipovi institucija koji nude potencijal za razvoj mehanizma promjene - nevladine ili akademske organizacije, "etički" startupi, kao i trenutni hackerspaceovi - nedovoljni su za da bi se ta promjena dogodila za većinu.    

Dodatno, već ograničeni resursni kapaciteti [carrying capacity] tih institucija, u pogledu prenošenja i skaliranja - često su izloženi sustavnoj opasnosti upravo proporcionalno mjeri u kojoj je njihov rad transformativan. To se očituje u zatvaranju sveučilišnih humanističkih programa diljem svijeta, ciljanoj razgradnji regulatornih agencija, kampanjama diskreditiranja nevladinih organizacija itd.   

Međutim, hackbases - "hakerske baze" ili samo "baze" - mogu ponuditi upravo onaj kritično potreban, prenosiv i održiv model rada i življenja koji bi svima omogućio život integralne političke i tehničke prakse na dobrovoljnoj osnovi [opt-in] i uz puno zaposlenje [full-time].   

Ovi prostori za hakiranje, teoriju, umjetničku, političku praksu i život [live-in] - eksperimentiraju, razvijaju i nude nove temelje za pobunu - ne bi li preokrenuli negativan trend kojime tehnologija transformira društva i prirode.


27.09.2018., 19:00h hacklab01, 
AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb 
(Predavanje se odvija na engleskom jeziku; ulaz je slobodan.)


(Dina Karadžić)

26. 9. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble