Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba: Maja Marković - Gradilište forme

Istraživanje umjetnice Maje Marković u sklopu otvorenog studija u prostoru Zbirke Vjenceslava i Nade Kareš Richter na Vrhovcu 38 vodilo se kroz dva osnovna postupka: istraživanjem povijesti i forenzikom nekih osnovnih formi i oblika kojima se Richter koristio u svojim arhitektonskim projektima, te sintezom tih osnovnih vizualnih elemenata, slijedeći primjer Richterovih prostornih slika i milenijskih rozeta.
Maja Marković u svojim prostornim instalacijama i site-specific projektima koristi prefabricirane materijale i efemernu građu, slažući ih u apstraktne prostorne kompozicije koje se izravno pozivaju na konstruktivističko naslijeđe. No, tu modernističku kristalnu jasnoću remete efemerni, privremeni elementi, zaboravljeni i zanemareni uzorci zbilje koje umjetnica izvlači iz dodanih i često zamjenjivih dijelova arhitektonske opreme poput popločenja ili prozorskih okvira. 

Iz privremenog, efemernog i zaboravljenog, kroz sintezu zametenih tragova i zaboravljenih priča, autorica u svojoj instalaciji, koju gradi kroz cjeloviti prostor Zbirke Richter, nastoji učiniti vidljivima upravo one izgubljene emocionalne spone i sjećanja koje vežu i privatno i javno, kao i umjetničku gestu i svakodnevno kretanje.   

Maja Marković vizualna je umjetnica iz Zagreba. U svom radu naglasak stavlja na stvaranje (ne)specifičnog mjesta odigravanja neplaniranih i privremenih odnosa pomoću prostornih instalacija proširenim objektima od papira i drva, crtežima u kojima prikazuje arheološke lokacije, tlocrte interijera i tlocrte zemljišta, neizgrađene objekte i ruševine, koristeći ih kao prizore u kojima je naznačena nemogućnost daljnje interpretacije događaja. Uglavnom stvarajući u tehnici crteža koje proširuje u prostorne instalacije i scenografije, posvećena je estetici modernizma i dvojakom karakteru arhitekture i urbanizma toga doba. 

Za svoj rad primila je nekoliko priznanja i boravila na više rezidencijalnih programa (izdvojeno); 2017. AIR Krinzinger Projekte, Beč; 2016. AIR Krinzinger Projekte, Kuberton; 2015. Akademija Schloss Solitude, Stuttgart (DE); 2014. Kulturbunker, Frankfurt (DE), 2013. Kulturkontakt, Beč; 2009. Nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju mladu umjetnicu; 2008. finalistica nagrade Josip Račić; 2007. finalistica nagrade Radoslav Putar, nagrada za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj, Institut za suvremenu umjetnost - SCCA, Zagreb; 2005. CEEPUS stipendija, Akademija likovnih umjetnosti, Ljubljana. Član je HDLU-a I HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.   

Kustosica izložbe: Jasna Jakšić

(UC)18. 9. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble