Urban Cult
Cool tura
marketing

Predavanje "Pleterni ukras nekad i danas"

Predavanje u sklopu cjelogodišnjeg programa Branimirova godina: "Pleterni ukras nekad i danas" održati će se 11. rujna 2018. godine. u 12 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Pleterni ukras svoju primjenu danas pronalazi u arhitekturi, tisku, umjetnosti, modnoj industriji i raznim drugim djelatnostima. Koristi se za marketinške promocije velikih tvrtki i udruga u medijima, ali ima i vrlo privatno značenje kao npr. motiv tetovaža. Pleterni ukras u Hrvatskoj ima posebno veliku vrijednost kao jedan od simbola povijesti i kulturnog izričaja te kao popularan simbol modernog vremena. 

No otkuda se pojavio taj pleter? Riječ je o obliku koji se koristio od vremena najranijih ljudskih civilizacija i koji je s vremenom postao jedan od češće korištenih motiva u povijesti i baštini različitih naroda. On nam govori o procesima između različitih kultura, njihovom miješanju i prožimanju.

Jedan od ljepših primjeraka pleterne ornamentike u Hrvatskoj čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Riječ je o arhitravu oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću, na kojemu se nalazi lijepo izveden pleterni motiv u obliku pereca uz natpis koji spominje kneza Branimira i 888. godinu. Takav i slični pleterni motivi krase brojne važne spomenike iz vremena hrvatske predromaničke i romaničke umjetnosti

Pleterni prepleti su se u raznim oblicima pojavljivali na područjima od Irske do Kine. O kompleksnoj povijesti pleternog ukrasa na predavanju će govoriti Tara Pivac, diplomirana arheologinja, etnologinja i kulturna antropologinja.


Cjelogodišnji program „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – povodom 1130. obljetnice godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća“ - Branimirova godina - ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.


(Davorka Maračić)
9. 9. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble