Urban Cult
Glazba
marketing

Zoran Čalić svira Majke u Vintage Gardenu

Zoran Čalić ovog večeras svira u Ljetnom vrtu Savske 160.
Jedinstvena prilika za koncertni nastavak druge polovice ljeta. U četvrtak 16. kolovoza Zoran Čalić će odsvirati nešto što nikada nije, a što ga je inspiriralo i na koncu dovelo u taj bend – ‘Razum i Bezumlje’ - prvi album Majki objavljen 1990.

Čeka vas akustično/električni koncert Zorana Čalića na el. gitari & vokalu, Jure Lesar akustična gitara & vokal, Martin Janežič - Buco na kajunu & udaraljkama. 

Vinkovčanin Zoran Čalić definitivno je jedan od najboljih hrvatskih gitarista, a ostavio je trag upravo na jednom od najboljih hrvatskih rock bendova – Majke u period od ’92. do ’13. Kad je nastavio sa svojim projektima (Zoran Čailić Band, Samosvjetlo, Pokvarena Mašta, Gnjevni Crv, Matchless Gift, Big Foot Mama...). 

Veliki ‘Razdor’ snimio je Zoki s Majkama, ali taj prvi ‘Razum i bezumlje’ je bio triger pa će ovo biti jedan omaž tom albumu, glazbenicima s kojima je radio i koji su iz prvih redova gledali rođenje pravog hrvatskog rocka.

Evo što Zoki veli o cijeloj ideji i kako je došlo do nje:

Neki dan me nazvao frend koji radi u Vintageu i sastavlja program, s prijedlogom - ajmo složit svirku na terasi kluba, odsviraj jedan akustično/ poluakustični koncert sa stvarima koje su utjecale na tebe, kao glazbenika. Reko', super ideja, može buraz! Nakon poziva, krenuo u glavi sastavljat setlistu odnosno popis pjesama koje bi mogao svirat... Stavim na taj popis stvari od T-Rexa, Stonesa, Howlin Wolfa , Hendrixa... Al’ sam onda pomislio, da možda to i nije neka tako orignialno, jer danas, u doba najezde cover bandova, ziher imaju gomilu sastava koji sviraju iste te ili slične pjesme i nekako mi je entuzijazam počeo kopnit... 

Onda se sjetih albuma koji me zaista, al ono istinski opčinio / začarao / razvalio kao klinca i promjenio me. Promjenio je moje stavove i pogled na život, skužio sam način na koji se mogu izrazit, izrazit preko električne gitare... Bio je to album ‘Razum i bezumlje’, prvi album grupe Majke , koji je objavljen u teška vremena (travanj 1990.). 

Tada sam imo nepunih 17godina i dobro se sjećam, kada je ploča izašla! Taj dan sam u gradu (Vinkovcima) sreo Dusparu (Ivicu, prvi gitarist benda) koji je pod rukom nosio 10-ak gramofonskih ploča, Lp-ova, (da, vinila) i s osmjehom na licu, pokazo mi je taj Sveti gral rokenrola i reko je: ‘Evo ga, prvi album grupe Majke’.

Sve mi se na tom albumu svidjelo, odmah, na prvu! Od omota, kojeg je napravila Mirta (Pavić), akademska slikarica i tadašnja Dusparina djevojka, pa do samih pjesama koje smo počeli preslušavat u mojoj sobi u kojoj sam imao gramofon... Kako je to grmilo i sjevalo sa svih strana, jednostavno; zvučalo je nevjerojatno, nevjerojatno moćno... Zvuk koji traži da ga stalno pojačavaš i slušaš sve te pjesme na 11. (maksimum!) Magija... čista rokenrol magija koja me osvojila i koja me drži i danas. 

To je sigurno jedan od onih albuma koji su najviše utjecali na mene i na moj muzički razvoj! Gitaristička grmljavina, bubanj i bas razbijaju, vokal koji se bori sa zvučnim zidom Marshalla i donosi jake poruke... iz SVE SNAGE, braćo i sestre! 

Koncert 16. kolovoza u Vintage Industrialu je posveta mojim prvim muzickim uzorima iz grada, rokenrol ekipi iz Vinkovaca.

Z.Č. DISKOGRAFIJA:
Pokvarena Mašta - Pokvarena Mašta (1989.)
Pokvarena Mašta - Sad Il Nikad (1990.)
Gnjevni Crv - Vukovi Sa Ontarija (1991.)
Majke - Razdor (1993.)
Majke - Milost (1994.)
Matchless Gift ‎– Supersoul (1994.)
Majke - Vrijeme Je Da Se Krene (1996.)
Matchless Gift - Satisfaction Guaranteed (1996.)
Majke - Život Uživo (1997.)
Majke - Put Do Srca Sunca (1998.)
Matchless Gift ‎– Cosmic Dance (1998.)
Crni Mačak - Prva Dva (1999.)
Holder - Daleč Stran Je Sodni Dan (2001.)
Big Foot Mama - Best of (2003.)
Big Foot Mama ‎– 5ing (2004.)
Big Foot Mama ‎– 15 Let V Živo (2006.)
Big Foot Mama ‎– Važn' Da Zadane (2007.)
Majke - Unplugged (2008.)
Mlinski Kamen ‎– Atomski Blues (2009.)
Majke - Teške Boje (2011.)
Big Foot Mama - Izhod (2012.)
Majke ‎– U Tvornici 9.3.2007. (2013.)
Zoran Čalić Band - U moru i plamenu (2016.)(Matija Trupinović)

16. 8. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble