Urban Cult
Glazba
marketing

4. Međunarodni plesni kamp

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu ugostiti će sudionike projekta 4. Međunarodni ljetni plesni kamp. Ovaj projekt intenzivne edukacije za plesače okuplja više od 50 osoba iz Hrvatske i inozemstva koje će od 2. do 12. kolovoza istraživati i plesati u Svetvinčentu.
Projekt 4. Međunarodni ljetni plesni kamp održava se u okviru suradnje Kina-CEEC, poznatijom po nazivu Kina 16+1. Ova platforma suradnje osnovana je 2012. godine od strane Republike Kine i 16 zemalja istočne i srednje Europe, uključujući i Republiku Hrvatsku. 

Zahvaljujući zajedničkim naporima svih zemalja sudionica ova inicijativa stvorila je i postigla zavidne mehanizme suradnje i rezultate na mnogim područjima, a 4. Međunarodni plesni kamp vezan je uz ona koja se odnose na kulturu, edukaciju te uže na plesnu umjetnost. 

Međunarodni ljetni plesni kamp pokrenuo je u Kini 2015. godine Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji. Nakon uspješnih edicia koje su se održavale u različitim dijelovima Kine, ove godine po prvi puta kamp seli na europsko tlo, u Hrvatsku i Mađarsku. 

Odabir hrvatskog mjesta nametnuo se kao logičan obzirom na dugogodišnju „plesnu povijest“ Svetvinčenta, pitoresknog istarskog gradića u kojem je osnovan i Mediteranski plesni centar (MPC). Održavanje ovog kampa uklapa se i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem. Kamp podrazumijeva dolazak umjetnika i pedagoga koji će kroz intenzivni dnevni program razmijenjivati iskustva i znanja iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi

Partnerske zemlje u ovoj ediciji kampa su Hrvatska, Kina i Mađarska, a uz sudionike (plesače, pedagoge i producente) iz tih zemalja sudjelovati će pedagoginje te studenti iz Litve, Poljske, Rumunjske i Makedonije. Uz spomenutnog osnivača kampa Shi Boa, iz Kine dolaze i Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa te Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog. 

Stiže Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja, te jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Litvi, a iz Poljske dolazi Sylwia Hefczyńska-Lewandowska, plesačica i plesna pedagoginja s doktoratom kazališne umjetnosti. Iz Hrvatske, plesne će radionice voditi Martina Terzić, Martina Tomić (suvremeni ples), te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi). 

Jedan od najvažnijih ciljeva kampa za plesače jest vratiti se korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu. Sudionici će tijekom kampa moći osim prezentacije vlastitih metoda, usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular, ostvariti kontakte u inozemstvu za buduće dugoročne suradnje te sudjelovati u nadolazećim, rastućim plesnim kampovima u sljedećim edicijama. 

Osim toga, tijekom 10 dana organiziran je bogat kulturni program za sve sudionike kojim će im omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju, Fažani, Dvigradu, Humu, Roču, te na Brijunima. 

Nakon boravka u Istri, drugi dio kampa nastavlja se u mađarskom mjestu Százhalombatta gdje će sudionici prezentirati rezultate suradnje javnom izvedbom te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta (summerfestbatta.hu).

(Martina Marin)
31. 7. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble