Urban Cult
Glazba
marketing

Svečano otvoren XVIII. Svjetski kongres saksofonista

Svjetski kongres saksofonista službeno je započeo otvorenjem izložbe plakata „Izopačena umjetnost: Entrate Musik“ koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Thomas E.Schultze, ističući važnost multikulturnost, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. 
Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj - doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog program tog vremena. Izložbi su prisustvovali među ostalim predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.    

Tijekom jučerašnjeg dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert „Yamaha Time“, japanskog dua kojeg čine Nobuya Sugawwa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru.    

U 18.00 sati u Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba „Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona» kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona, a zbog velikog interesa publike Berni će danas (11. srpanja) i sutra (12. srpnja) u terminu od 13.00 do 14.00 sati posjetitelje osobno upoznati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima.   

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge.  

U društvu dekana Muzičke Akademije u Zagrebu, Dalibora Cikojevića i  umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević.   


Srijeda na Svjetskom kongresu sakosfonista: već od jutarnjih sati program kreće s koncertnim nastupima u dvoranama Muzičke akademije, u Teatru &TD, HNK, Atriju Sveučilištau Zagrebu. U 19:00 sati u HNK-u održat će se koncert orkestra Hrvatske i Slovenske vojske uz  inozemne soliste te nastup U.S. Navy Band Saxophone Quarteta. Na Zrinjevcu program kreće od 20.30 h nastupom Luisa Frederica, uz duo Jaureguiberry and Manuel Gonzalez. U 21.30 h nastavlja se izvedbama Bijelih klaunova, White Clowns Enseble.   

U Muzeju za umjetnost i obrt koncerti započinju od 20.00 sati i traju sve do ponoći, a za ljubitelje latino ritmova predviđen je nastup Mmacondo Ensemble s početkom u 22.00 sata, da bi potom za kraj koji je predviđen u 22.30 h uslijedio nastup Sonsax.   

U današnji se program uključuje Jazz&Cabaret Club Contesa u čijim prostorijma se očekuje nastup umjetnika od 16 do 22 sata, nakon čega slijed Jam Session, glazbeni događaj za muzičke sladokusce i ljubitelje jazza. 


(Dalibor Jakus)

11. 7. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble