Urban Cult
Glazba
marketing

Koncert zbora Hrvatske radiotelevizije na Krku

U nastavku glazbenog programa 62. Ljetnih priredbi, 13. srpnja 2018. godine, s početkom u 21.30 sati, u veličanstvenoj Krčkoj katedrali održat će se koncert prvog profesionalnog hrvatskog zbora - Zbora Hrvatske radiotelevizije koji osobitu pozornost posvećuju njegovanju hrvatske glazbene baštine, a kojim danas ravna maestro Tomislav Fačini.
Nakon ansambla Musica cubicularis, ovim koncertom, ujedno i 2. epizodom: S Trsata u prvi Veliki europski rat posvećenom riječaninu Vinku Jeliću, kao jednom od najinventivnijih srednjoeuropskih skladatelja ranobarokne komorne crkvene glazbe, nastavlja se Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obzirom da se upravo glazbenim sadržajima ovogodišnjeg festivala obilježava 900. obljetnica od prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopan na otoku Krku. 

Stoga, u namjeri da se ukaže na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, programom je obuhvaćena serija od devet koncerata ozbiljne glazbe (proslov, sedam epizoda i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka. Međutim, Europska godina kulturne baštine možda se najintenzivnije evocira u povijesnim ambijentima u kojima će koncertni programi biti izvedeni, i to na način da će se izvedbe vezivati uz prostore koji su u također dijelom bogatog frankopanskog nasljeđa, poput Krčke katedrale koju je sredinom 15. stoljeća dogradila ova značajna velikaška obitelj. 

Vinko Jelić (1596. - 1636.) rođen je u Rijeci, školovan u Grazu i nestao u bujici četrdesetogodišnjeg rata koja je posebice pogodila alzaški kraj gdje je skladao u svoje posljednje dane. Jelić, kao jedan od ukupno dva velika imena hrvatskog ranog baroka te priznati majstor svog vremena - modernist mediteranske duše, kako ga se znade nazvati - ovim se koncertom vraća u kraj iz kojega je potekao. Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. 

Prvi samostalni javni koncert Zbor je održao 30. siječnja 1943. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje se u to vrijeme nerijetko pridruživao i orkestru u ciklusu javnih koncerata. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora, te Tonči Bilić. Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato, u sklopu kojega su premijerno predstavljene brojne skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. 

Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u asocijaciju najuglednijih europskih komornih zborova Tenso. Izvodeći širok repertoar, u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin. Od sezone 2017./2018. na čelu Zbora kao šef-dirigent je maestro Tomislav Fačini.  

Ulaznice za koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 62. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.

(Marin Spahić)
11. 7. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble