Urban Cult
Društvena događanja
marketing

Kultura između socijalizma i kapitalizma

U četvrtak, 28.6. u 20 sati u klubu Booksa će autorice i urednice zbornika The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other (Palgrave Macmillan, New York, 2017) Dijana Jelača, Maša Kolanović i Danijela Lugarić s Miljenkom Buljević iz Bookse razgovarati o nekim od pitanja koja se problematiziraju u ovom zborniku.
Književni teoretičar Robert Rakočević opisao je postjugoslavensku situaciju u književnosti kao stanje koje ''implicira punu svest o prošlosti, ali ne i fatalističnu vezanost za nju, i sposobnost da se kriza vidi kao novi početak, a ne kao kraj''. 

Takvo stanje oblikuje umjetnički, intelektualni pa i egzistencijalni habitus velikog broja autora i autorica iz regije. O svemu tome i mnogočemu još razgovarat će se s autoricama i urednicama zbornika koji će poslužiti kao povod da se otvore pitanja gdje su socijalizam i kapitalizam, Jugoslavija i ono što slijedi nakon u njihovim istraživanjima, pisanjima, praksama i razmišljanjima danas. 

Dijana Jelača predavačica je na Brookly College u New Yorku. Autorica je i urednica nekoliko monografija o postjugoslavenskoj kinematografiji, feminističkim filmskim studijima, sjećanju i traumi. Programska je selektorica Festivala bosanskog filma u New Yorku.  

Maša Kolanović docentica je ne Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je i urednica nekoliko knjiga fikcije i znanstvenih monografija posvećenih problematici socijalizma, tranzicije, popularne kulture i književnosti.  

Danijela Lugarić docentica je na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Zavoda za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i urednica više knjiga.


(Ana Profeta)

27. 6. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble