Urban Cult
Izložbe
marketing

Svježina motiva dubrovačkog slikara Mare Kriste

Dubrovački akademski slikar Maro Kriste, uz sve poteškoće koje nosi suživot s umjetnošću, kontinuirano, vrijedno radi, slikajući, portretirajući, doživljavajući raznolike motive, koji ga okružuju, svojim oblicima i bojama, snažno ga privlačeći.   
Jedan takav niz pojavio se nedavno realiziran u slikarevom atelijeru s naizgled jednostavnim motivom, koji miruje ispred slikara i štafelaja, u slikama srednjeg formata s motivom šipka, voćem iznimna ukusa, raznoliko koloristički interpretirani.   

Svježina motiva šipka na ovim slikama je očita i vrlo zamjetljiva,  zanimljivi ovali oblika protkani  finom, odmjerenom paletom boja rezultiraju vrlo dojmljivim slikarskim učinkom.   
Naime, slikar se oprezno poigrava s tihim modelima, namještajući nekoliko plodova u zanimljive međusobne odnose ili se pak baveći samo s jednim, koji mu se u tim trenucima čini dovoljno dominantnim da bi sam mogao ispuniti cijeli prostor.     

Šipak je vrlo čest motiv (motivi) u slikarstvu općenito, naročito kod umjetnika koji žive u mediteranskom kruženju, doista rado slikana tema.   I ovom se prigodom, nakon susreta s novim slikama Mara Kriste, može i reći, kako su šipci ostali i dalje vrlo svježi, ništa ne može narušiti njihovu svježinu i privlačnost kao motiva, od kolorističkih raznovrsnosti do oblika i ambijenta.   

Kriste se odlučio za manje  formate, koji su se pokazali posve prikladnim za ovu tematiku, ispunjajući posve slikarev cilj, naslikati živim plod, njegovu crvenkastu okruglinu, kakvu pamti čovjek s ovih prostora i kroz vrijeme, od prapočetka.   Maro Kriste slika motiv koji mu je u određenom trenutku najprivlačniji, družeći se s njim prisno  i bez ustezanja, kao sada, nastojeći proniknuti u možebitne tajne jednostavno oblikovanog starodrevnog motiva.    

Svaka nova serija, niz slika, slikara Mara Kriste, koji će se jednoga dana uklopiti u logični ciklus, govori o opsesivnom autorskom pronicanja u dubine kolora i njegovih lica poput Janusa, uvijek isti i uvijek drugačiji, služeći se mnoštvom motiva, u nastojanju da se dosegne i učini ona slika, bilo figurativna ili nefigurativna, slika koja sadrži sve.   

Svako novo djelo slikara Mara Kriste za mene je neponovljivi doživljaj, novo iskustvo, susretanjem s uvijek nepresušnim mogućnostima likovnog izraza. 
                                            
(Miroslav Pelikan)
13. 6. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble