Urban Cult
Glazba
marketing

Zagreb MentalFest

Zagreb Mental Fest je znanstveno-umjetnička manifestacija koja promovira suvremene metode i pristupe mentalnom zdravlju. Ovo je prvi takav događaj u Zagrebu kojemu je cilj stvaranje temelja za godišnju manifestaciju kroz koju će se promovirati inkluzivni programi međusektorske interdisciplinarne suradnje između umjetnosti, filozofije i mentalnog zdravlja. 
Svake godine naglasak će biti na određenoj temi, a na ovogodišnjem, prvom Zagreb Mental Festu, naglasak je na pokretu Hearing voices/Čujenje glasova.   

Pet dana prije početka festivala Udruga Ludruga organizira i provodi petodnevnu radionicu s elementima Forum teatra iz koje će nastati predstava, a izvodit će se zadnjeg dana manifestacije.   

Manifestaciju u partnerstvu organiziraju Udruga Ludruga i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku.   

24.05.2018. Četvrtak   

17.30–19.00 Okrugli stol o fenomenu čujenja glasova i Hearing Voices pokreta.   
Gosti: Adi Hasanbašić, Slađana Štrkalj Ivezić, Vesna Ivezić, Danijela Štimac, Hrvoje Handl, Alen Orešković Moderatori: Luka Janeš i Ksenija Kapelj   

19.00–21.00 Projekcija dokumentarno-igranog filma 'Liječnica koja čuje glasove' (redatelj: Leo Regan)     
Filmom je dokumentirano neortodoksno iskustvo mlade liječnice koja je, unatoč destruktivnom glasu koji je čula, tražila način da se s njime nosi i vrati na posao.   Moderatori diskusije: Luka Janeš i Ksenija Kapelj  


25.04.2018. Petak   

12.00–13.45 Projekcija dokumentarnog filma 'Uzmi ova slomljena krila' (redatelj: Daniel Maacklera)   

Radnja filma fokusirana je na živote dvije žene koje su se oporavile od teškog oblika shizofrenije.   

Moderatori diskusije: Dora Bukovac i Ksenija Kapelj   

13.45–14.00 Osvježenje   

14.00–15.30 Projekcija prvog dijela filma 'Bio jednom grad luđaka'   

Film u dva dijela o radu Franca Basagliae, psihijatra i neurologa zaslužnog za početak deinstitucionalizacije psihijatrije u Italiji.   

15.30–16.00 Osvježenje   

16.00–18.00 Projekcija drugog dijela filma 'Bio jednom grad luđaka' s popratnom diskusijom   Moderatori diskusije: Dora Bukovac, Vlatka Ročić Petak   


19.00–21.00 Projekcija dokumentarnog filma 'Metin glas' s popratnom diskusijom   
Film govori o medicinskog sestri koja čuje glasove, o tome kako se suočava s glasovima i što joj je pomoglo u procesu oporavka. Film prati četiri godine njezinog života.   

Gost: Adi Hasanbašić Moderatori diskusije: Dora Bukovac, Luka Janeš   

26.05.2018. Subota   

09.00–17.00 Radionica o fenomenu čujenja glasova iz perspektive Hearing Voices pokreta    

Radionica je zamišljena kao uvod u problematiku čujenja glasova na kojoj će se predstaviti čitava skala suvremenih saznanja i pristupa fenomenu čujenja glasova.  


27.05.2018. Nedjelja   

09.00–17.00 Značenje Grupa (samo)podrške u Hearing Voices pokretu.    

Radionica  pruža praktične informacije, tehnike i iskustva o radu grupa (samo)podrške te osnivanju grupe (samo)podrške, na čijim principima je ustanovljena i grupa unutar Hearing Voices pokreta. Također, radionica će pružiti sve što je potrebno da netko bude facilitator u grupi. Radionica je iskustvena i svrha joj je potaknuti i pomoći u pokretanju grupe (samo)podrške za osobe koje čuju glasove. Predavač Adi Hasanbašić (Sarajevo, Prag) diplomirani je psiholog i licencirani Gestalt terapeut s privatnom praksom. Trenutno radi na magisteriju iz socijalne i kulturne antropologije u Českoj Republici. Od 2012. godine aktivno sudjeluje u radu Hearing Voices pokreta na Zapadnom Balkanu i u Pragu. Trenutno radi kao stručni suradnik u nevladinoj organizaciji Green Doors u Pragu.   

28.05.2018. Ponedjeljak   

10.00–15.00 Radionica aktivnog slušanja i efektivne komunikacije, u kojoj će sudionici naučiti kako uspješno uvesti kvalitetne alate za zdravu komunikaciju.    

Radionicu su osmislile i provode je Vlatka Ročić Petak i Ksenija Kapelj, članice Udruge Ludruga. Svi sudionici radionice su aktivno i ravnopravno uključeni u radioničke aktivnosti, bez klasičnog odnosa predavač – publika. Sudionici će kroz izvođenje  niza vježbi biti u prilici ojačati svoje verbalne i neverbalne kapacitete komunikacije, aktivnog slušanja i stvaranja grupne kohezije. Kvalitetna komunikacija dovodi do boljeg uvida u vlastite motive i ponašanje kao i do boljeg razumijevanja i uvažavanja drugih i drugačijih, te je bitna za postizanje i očuvanje mentalnog zdravlja. Optimalni broj sudionika radionice je 10 do 15 osoba.   

29.05.2018. Utorak   
10.00–11.00 Bioetička edukacija kao temelj očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja   Predavači: Luka Janeš i Luka Perušić   Istraživači i suradnici Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku održat će edukativnu radionicu na temu bioetičke edukacije kao ključa za prevenciju raznih slomova i izazova na području mentalnog zdravlja.   

11.00–11.30 Filozofija kao liječnica duše   Vesna Ivezić, profesorica filozofije i članica Filozofske kuće Xantipa održat će izlaganje na temu ljekovitog učinka filozofije na psihu.  

11.30–12.00 Osvježenje   

12.00–13.00 Projekcija dokumentarnog filma 'Spona' (redatelj: Krešimir Katušić) s popratnim predavanjem autora na temu art terapije u službi mentalnog zdravlja.   

13.00–13.30 Osvježenje   

13.30–15.00 Radionica ekspresivne art terapije   
Voditeljica radionice: Tara Beata Ratz  

17.00–19.00 Prezentacija petodnevne dramske art radionice u formi predstave   Diskusiju moderiraju: Tamara Drašković, Dora Bukovac      

Program će se odvijati u prostorijama Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku (Ivana Lučića 1a), dok će se petodnevna dramska radionica odvijati u Domu kulture Prečko (Prečko 2a).    

(Marija Savić)
24. 5. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble