Urban Cult
Film
marketing

Poezija i revolucija, film o studentskim nemirima 1971., na Kratkim slikama!

Prvih pola stoljeća „divnog maja“ Kratke slike obilježit će 17. svibnja uz projekciju filma Poezija i revolucija Branka Ivande uz gostovanje samog autora.
U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu, a producent je bio Kruno Heidler i njegov Filmski autorski studio, koji je generirao neke od najznačajnijih domaćih filmova s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih. 

No, snimljeni materijal u režiji budućih klasika hrvatske kinematografije završio je na policiji te ostao zaboravljen punih trideset godina, sve dok početkom novoga milenija nije iskopan iz arhiva i pretvoren u film znakovita naziva Poezija i revolucija, a u produkciji agilnoga Factuma. 

Revolucija zabilježena ovim filmom završila je uhićenjem i zatvaranjem studentskih vođa te cenzuriranjem i arhiviranjem svih postojećih materijala o prosvjedima. No, naša se prošlost uvijek i iznova vraća unatoč svim pokušajima da je se promijeni, zaboravi, izgubi. 

Tako je i Branko Ivanda konačno dobio priliku da s dijelom originalnih materijala ispriča priču o jedinstvenoj pobuni mladih kojoj su on i Tadić svjedočili, a koja je bila jedan od oni trenutaka kada se čini kako povijest oštro mijenja svoj smjer dolazeći korak bliže idealu boljega i drugačijega svijeta. Nakon projekcije, 17. 5. u 19:30 sati u MM centru, filmska kritičarka Višnja Vukašinović s Brankom Ivandom uživo razgovara o kontekstu nastanka ovoga ostvarenja, ali i o tome mogu li se i kako konačno susresti poezija, revolucija i film. 

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebook eventu https://goo.gl/Eu1qVe 

Kratke slike kroz 4 programske cjeline pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Runda kratkog, u sklopu koje prikazujemo Poeziju i revoluciju, posvećena je hrvatskom filmu.    

(Štefica Bartolin)
16. 5. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble