Urban Cult
Izložbe
marketing

Izložba Nenada Fabijanića

U utorak, 15. svibnja 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Slike po Ivanu (Đovaniju) i predstavlja istoimena publikacija Nenada Fabijanića, profesora na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekata, urbanista i teoretičara dizajna te Vitićevog studenta, suradnika i prijatelja. 
Publikacija i izložba predstavljaju dijalog s Ivanom Vitićem i kreativnu interpretaciju odnosno umjetnički hommage određenim radovima njegova opusa. 

Naslov knjige Slike po Ivanu (Đovaniju) duhovito i dvosmisleno nagoviješta temu interpretacije kapitalnih Vitićevih projekata. Nenad Fabijanić odabire četiri projekta Ivana Vitića te na njih kreativno reagira, kao arhitekt i vizualni umjetnik. Prva slika donosi detaljnu analizu i prikaz projekta Hotela Jadran u Šibeniku. 

Druga slika predstavlja prikaz i analizu čuvenog projekta stambenog objekta u Laginjinoj ulici u Zagrebu, a na nju se nadovezuje treća slika – autorska adaptacija stana na 7. katu Vitićeva nebodera u Laginjinoj 9 koju potpisuje Nenad Fabijanić i koja svjedoči o nevjerojatnom transformativnom potencijalu i bezvremenosti Vitićeva projekta. 

Adaptacija odnosno interpretacija stana ilustrirana je fotografijama Damira Fabijanića. Četvrta i posljednja slika bavi se tzv. Kockicom, Zgradom društveno - političkih organizacija u Zagrebu i jednim od najmonumentalnijih primjera hrvatskog visokog modernizma. 

Fabijanić daje prijedlog adaptacije i prenamjene danas zapuštene i devastirane zgrade u novo sjedište Vlade RH. Analizom prostornih mogućnosti zgrade, kao i mogućnosti njezine metamorfoze, Fabijanić stupa u autorski i kreativni dijalog s Ivanom Vitićem.   

 Više o izložbi pročitajte ovdje.

(Neno Lacić)
14. 5. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble