Urban Cult
Izložbe
marketing

Samostalna izložba slika "Bez naziva" akademske slikarice Vlaste Pastuović Aleksić

Otvorenje izložbe slika "Bez naziva" akademske slikarice Vlaste Pastuović Aleksić održati će se u srijedu 16. svibnja 2018. u Galeriji Osmijeha s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, a u muzičkom dijelu programa nastupaju Dijana Hađasija (vokal) i Goran Aleksić (gitara).
U najnovijem ciklusu radova "Bez naziva" Vlasta Pastuović Aleksić stvorila je slike naslikane iznutra. Napuštanjem svjetovnog i predmetnog dala je primat onom nutarnjem i duhovnom u čovjeku. Razigrane kompozicije dinamičnog ritma i otvorene palete boja direktni su interpretator prirode same umjetnice, dok je osobni izraz unutarnjeg doživljaja vanjskog svijeta stvoren u intimnosti vlastitog doma omogućio Vlasti Pastuović Aleksić ostvarivanje duhovne vrijednosti unutar slike.  

Izložba se može razgledati do 27. svibnja 2018., svaki dan od 14 do 21 sat, Galerija Osmijeha, Radićeva 37.     

O izložbi: 
U radovima Vlaste Pastuović Aleksić prepoznajemo nasljeđe Matissea i Kandinskog, ali istovremeno pratimo i formiranje osobnog likovnog rukopisa koji vizualno bilježi unutarnji svijet umjetnice. Napuštanje svijeta predmetnosti omogućilo je autorici istraživanje unutarnjeg značaja slike i njezinih likovnih elemenata kroz oblikovanje dinamičnih, razvedenih i krajnje slobodnih kompozicija. Kao polazište za rad umjetnica uzima vlastiti životni prostor koji zatim transformira u kompozicijsku igru linija, boja i ploha lišenih dubine i volumena. Vidljiva je smjelost u odabiru boja kao i savršen osjećaj za ravnotežu korištenih elemenata unutar kompozicije. 

Izostankom konkretnog naziva izložbe ili pojedinog umjetničkog djela, sadržajni dio slike prepušten je pojedincu na tumačenje. Asocijacije iniciraju forme, a ne nazivi, dok su odbljesci stvarnosti utopljeni u emociju boje, linije i plohe. Područje vlastitog interijera Vlaste Pastuović Aleksić područje je kontemplacije, razmišljanja i bivanja samog sa sobom. Korištenje materijalnih elemenata iz osobnog okruženja ukazuje na bliskost i povezanost sa životnim prostorom. Osobni aspekt omogućuje bezbroj varijacija na temu, dok je cilj apstrakcije uz natruhe figuracije zadržati pažnju promatrača na slici i prepustiti mu slobodu da sam pronađe oblike i dodijeli nazive djelima ovisno o vlastitom iskustvu.     

O umjetnici: 
Vlasta Pastuović Aleksić rođena je 1963. godine u Sisku. Studirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1985. odlazi živjeti i raditi u London (UK) gdje se školuje na Harrow College of Further Education. 2013. na  Poslovnom učilištu Filaks  završila je verificirani program menadžmenta u malom poduzetništvu. 2015. godine na College of Visual Arts (Arthouse) u Ljubljani završila je preddiplomski sveučilišni studij slikarstva /Bachelor of Arts - B.A./, a 2016. i diplomski sveučilišni studij /Master of Fine Arts - M.F.A/. 2016. godine završila je seminar iz art psihoterapije u radu sa djecom i adolescentima kod terapeuta kliničke ekspresivne art psihoterapije Avija Goren-Bara iz Izraela.  

2017. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu /Centar za cjeloživotno obrazovanje/ završila je seminar iz ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji - Modul I. Od 2000. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU. Izlagala  je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Francuska, USA-New York). Ovo je njezina 23 samostalna izložba slika. Osim slikarstvom bavi se keramikom (članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON iz Varaždina), te dizajniranjem i izradom umjetničkog nakita. U Zagrebu i Zaprešiću vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Živi u Zaprešiću.

(Sonja Švec Španjol)
13. 5. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble