Urban Cult
Cool&fun
marketing

Što nam donosi budućnost?

Urednici u magazinu Forbes pitali su svoje suradnike da im predvide neke od najvažnijih događaja koji bi se mogli dogoditi u idućih deset godina, i to iz područja politike, medicine, tehnologije, energetike, ekonomije i društva.
Tako na političkom polju Forbesovi suradnici predviđaju skoru smrt sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, kojeg će naslijediti 29-godišnji sin Kim Jong Un, koji će pak obnoviti trgovinske veze sa SAD-om. Somalijom će zavladati islamska grupa Al Shababa, dok će Kinezi u Sudanu postaviti svoje dalekometne projektile. Chelsea Clinton će 2016. godine ući u senat, i to trudna, predviđaju Forbesovci, dok će se posljednje američke trupe iz Afganistana povući 2018. godine.

Godine 2020. izbit će novi ratni sukobi

Godine 2015. na polju energetike će se pojaviti pametna solarna tehnologija, a solarne mreže bit će postavljene širom Sahare. Godine 2019. u Francuskoj će se početi provoditi prvi eksperimenti s fuzijom, a 2020. će izbiti rat zbog velike kineske hidroelektrane na rijeci Brahmaputra na Tibetu, zbog čega će se udružiti Indija i Pakistan. 

Tehnološka predviđanja najavljuju da bi već 2011. godine cyber-špijunaža mogla ući u naše domove, a iste godine na tržište će doći prvi leteći automobil, koji će se prodavati po cijeni od 200.000 dolara. Do 2014. razvit će se i nove 'egzoskeletne' uniforme za vojnike, a do 2018. putovat ćemo od Pariza do Pekinga vlakom - i to 480 km/h. Steve Jobs, šef Applea, povući će se iz biznisa 2019. godine, predviđa Forbes, a 2020. prvi će turisti letjelicama Virgina otputovati na Mjesec.

U 2015. prodavat će se tablete za liječenje autizma

Na polju medicine čeka nas pojava super-tuberkuloze otporne na sve lijekove. Bolest će poharati Meksiko, Gvatemalu, Brazil i Teksas, pa će Ameri zatvoriti granicu s Meksikom. U Forbesu predviđaju i da će se kompanija Pfizer 2014. raspasti na manje tvrtke, dok će Novartis 2015. prodavati tablete za liječenje autizma. Godine 2016. muškarci će postati suvišni - barem u Australiji, gdje će dvije žene zanijeti prvo dijete pomoću sintetičke sperme. Amerikanci će pak 2020. odobriti rad prvom robotu - kirurgu, koji će sam uklanjati tumore.

Što se društva tiče, Forbesovci su uvjereni da će se 7-milijunti stanovnik roditi u Kairu 2011. godine. Do 2013. izlovit će se tuna, dok će Bangladeš 2015. imati ozbiljnih problema s nedostatkom pitke vode. U trgovinama bi se 2017. moglo prodavati meso uzgojeno u laboratoriju, dakle dobiveno bez ubojstva ijedne životinje.

Najbogatiji će biti Indijski biznismen

Za kraj, na području ekonomije Forbesovci predviđaju da će vlasnik Facebooka Mark Zuckenberg 2012. godine postati prvi dvadesetogodišnjak vrijedan preko 10 milijardi dolara, dok će najbogatiji čovjek na svijetu 2014. postati indijski biznismen Mukesh Ambani.
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble