Urban Cult
Izložbe
marketing

"Novi svjetski poredak" - konferencija i izložba o blockchain tehnologiji

Međunarodni simpozij Novi svjetski poredak održati će se 15. i 16. veljače u zgradi Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture i međunarodnog projekta State Machines, u organizaciji riječke udruge Drugo more i baviti temom blockchain tehnologije i njezine primjene izvan sfere kriptovaluta.
Osim što je temelj za postojanje digitalnih valuta (kriptovaluta) poput bitcoina i ethereuma, blockchain tehnologija omogućava uzbudljive nove načine globalnog upravljanja i ekonomije koji bi mogli trajno obogatiti ili uništiti ljudsko društvo – ovisno o tome koga se pita.    

Budući da se radi o revolucionarnoj tehnologiji o kojoj se kod nas još uvijek malo govori izvan profesionalnih krugova, riječka udruga Drugo more odlučila je 15. i 16. veljače posvetiti toj temi seriju razgovora i prezentacija, kao i međunarodnu grupnu izložbu koja će ostati otvorena do ožujka.   

Dvodnevni simpozij održat će se u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u zgradi Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), s ciljem proširenja pogleda na blockchain tehnologiju i njezinu upotrebu izvan sfere kriptovaluta. Događaj će okupiti poznavatelje ove tehnologije koji će podijeliti svoja iskustva s njezinom implementacijom u različite projekte iz područja održivog razvoja, humanitarnog rada, društvene i financijske pomoći obespravljenima i siromašnima, te novih načina financiranja kulturne i umjetničke produkcije. Pritom će uvodno izlaganje o tome što je uopće blockchain tehnologija održati informatički novinar, stručnjak za slobodni softver i jedan od vodećih domaćih informatičara – Radoslav Dejanović.
 
Članica uredničkog tima Ruth Catlow iz londonske organizacije Furtherfield predstavit će knjigu Artists Re:Thinking the Blockchain, koja pruža pogled na umjetničke, spekulativne, konceptualne i tehničke aspekte spomenute tehnologije. Ista će također voditi radionicu Decentralizirane autonomne organizacije na blockchainu, čiji je cilj osmisliti nove organizacijske oblike koji mogu doprinijeti transformaciji kulturne produkcije, distribucije i konzumacije.
 
U dvama panelima o društvenim i umjetničkim implikacijama blockchaina sudjelovat će, između ostalih, umjetnici Paul Kolling, Jaya Klara Brekke i Max Dovey, čiji radovi čine dio izložbe Novi svjetski poredak koja će biti otvorena u galerijskom prostoru Filodrammatice. Grupna izložba donosi pogled na blockchain tehnologiju iz umjetničke perspektive, a nastala je u produkciji londonske umjetničke organizacije Furtherfield i u Rijeku stiže u okviru europskog projekta State Machines. 

Na njoj će, osim navedenih, svoje eksperimentalne radove izložiti umjetnici Pete Gomes, Rob Myers, O’Khaos, Paul Seidler, Max Hampshire, Lina Theodorou i Ami Clarke.
 
Izložba će se u galerijskom prostoru Filodrammatice otvoriti u četvrtak 15. veljače u 20 sati, i ostat će otvorena do 9. ožujka.

Za glazbeni dio programa, koji će se održati u petak 16. veljače u Omladinskom kulturnom centru Palach, pobrinut će se lokalne legende elektronske scene, koje pod imenom Transponder od sredine 90-ih godina tresu tkivom riječkog undergrounda.   

Detalje o događaju, sudionicima i rasporedu doznajte na internetskoj stranici Drugog mora. Ulaz je besplatan na sve programe.   


(Dubravko Matanić)

13. 2. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble