Urban Cult
Društvena događanja
marketing

U pozadini pametnog svijeta razgovor s umjetnikom Andreasom Zingerleom

Razgovor naslovljen U pozadini pametnog svijeta održat će se u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka)utorak, 13. veljače s početkom u 20 sati. U njemu će Zingerle govoriti o umjetničkom istraživačkom projektu Behind the Smart World čija su početna točka bili podaci preuzeti s 22 odbačena hard diska. Diskovi su pronađeni na najvećem svjetskom odlagalištu elektroničkog otpada u okrugu Agbogbloshie u glavnom gradu Gane, Accri.
Agbogbloshie je jedan od okruga Accre, gusto naseljenog glavnog grada Gane, u kojem se nalazi najveće svjetsko odlagalište elektroničkog otpada. Dvadeset i dva pronađena hard diska koji su s tog odlagališta doneseni u Austriju, bili su u fokusu istraživačkog projekta Behind the Smart World. Umjetnici uključeni u taj projekt bavili su se svojevrsnim arheološkim istraživanjem pronađenog materijala i izrabljivačkim stranama prljavog posla oko elektroničkog otpada, donoseći umjetnički pogled na vrijednost digitalnih podataka i naše neprestano stvaranje i gomilanje informacija.   

U razgovoru u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), Andreas Zingerle iz umjetničkog kolektiva KairUs predstavit će priču o spomenutim ilegalno odbačenim hard diskovima i otkriti što se može dogoditi s podacima koje zaboravimo izbrisati iz memorije uređaja koje bacimo u smeće. Također će govoriti o trilogiji Forensic Fantasies, seriji umjetničkih radova koja se temelji na temi istjecanja privatnih informacija, i o novom istraživačkom projektu kojim se kolektiv trenutno bavi na Sveučilištu Woosong u Južnoj Koreji.   

Prezentacija će se u organizaciji udruge Drugo more održati u utorak, 13. veljače s početkom u 20 sati, i bit će na engleskom jeziku. Ulaz je besplatan.    

KairUs je umjetnički kolektiv kojeg čine Linda Kronman (Finska) i Andreas Zingerle (Austrija). U radu se bave komunikacijom između čovjeka i računala, i kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima. Od 2010. godine se iz različitih perspektiva bave temom internetskih prijevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, narativne strukture e-mail obmana i tehnologije koje se koriste u svrhu prijevare. 

U izradi radova prisvajaju metode koje koriste antropolozi i sociolozi, radi čega ih često popraćuju informacijama o arhivskom istraživanju, analizi sadržaja, promatranju sa sudjelovanjem i terenskom istraživanju. Trenutno se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari i pametnih gradova, uz podršku Odsjeka za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong u južnokorejskom gradu Daejeon, kroz stipendiju Korejske nacionalne istraživačke fondacije.   

Više o događaju na ovoj poveznici.

(Dubravko Matanić)
11. 2. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble