Urban Cult
Društvena događanja
marketing

Bitka kod Stubice slavi desetu godišnjicu uz Buna party

Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za „pravicu“! 
Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” tadašnjoj vlasteli,  prije deset godina rekonstruirana je od strane udruge Vitezova Zlatnog Kaleža i postala “simply the best” manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Ove godine i počinje kada i stvarna bitka one daleke 1573 kada su goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele.  Deseta jubilarna donosi i puno iznenađenja, što od same bitke koja će biti opremljena pravim autentičnim oružjem iz toga doba, još većim brojem statista, njih oko 300-tinjak  iz hrvatskih i nekih europskih udruga, te dosad najvećim Buna partijem. Naime Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban zabavljat će sve prisutne nakon žestoke i dosad najveće bitke.

Bitku​ kod Stubice predvodio ​je vođa pobunjenih seljaka i kmetova Matija Gubec. Ove godine sudjeluje najveći broj statista i boraca na bojnom polju , vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle sa dimnim efektima. Pregršt oružja iz tog doba helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja, ukrstit će se u dosad neviđenoj bitki, a organizatori najavljuju još brojna iznenađenja.

Bitka kod Stubice je ocijenjena nagradom Simply The Best za najbolji povijesni prikaz u 2015. godini, a  medijski i od strane publike najpraćenija je hrvatska manifestacija. Razlog tome je i izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tokom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka. 

Manifestacija počinje 4. veljače ​„Puntanjem seljaka“. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje „puntanje kmetov“ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu. Dan prije Bitke u šatoru u Parku Jure Stubičanca počinje zagrijavanje na Fešti kod Stubice.   ​ 

Spektakularna „Bitka kod Stubice“-vjerni prikaz bitke na stubičkom polju ​održat  će se  u subotu 10. 2.2018.  

Cjelodnevni program počinje već od 11 h sa kulturno -umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice.  Centralna bitka počinje u 15 h na bojnom polju kod Majsecovog Milna. Nakon bune počinje Buna party, a ove godine sve posjetitelje zabavljat će Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.     

I ove godine Grad Zagreb se pridružuje sa besplatnim linijama ZET-ovih autobusa, koji polaze ​od 10:​15 svaki sat vremena sa Glavnog kolodvora, također je organiziran i prijevoz cugom Gupčevih puntara za samo 5 kuna koji polazi iz Zagreba u 10:15h a povratak je u 18:30 h, stoga naoružajte se dobrim raspoloženjem i pravac u Stubicu na dosad neviđenu bitku !!!


(Vesna Mitar)

24. 1. 2018. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble