Urban Cult
Kazalište
marketing

Krležini dani u Osijeku!

Krležini dani održati će se u razdoblju od 7.-9. prosinca 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. 
PREDSTAVE ZA KRLEŽINE DANE 2017.   

7.12. četvrtak 20 sati       
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU   
Mate Matišić, ANĐELI BABILONA   
 ANĐELI BABILONA 
Radnja ove rustikalne travestije, kako je naziva sam autor u svojevrsnoj želji da “razbuca” uvriježene stavove na svim razinama, prati bahatog Gradonačelnika koji, pritisnut prozivanjima medija koji javnost alarmiraju na njegovu neukost, grozničavo pokušava u samo jednome danu naučiti čitati i pisati. U tome mu pomaže mladi profesor koji je spreman umrijeti za svoje akademske ideale (onako kako umrijeti mogu samo mladi, svijetom još nepregaženi idealisti). 

Uz Gradonačelnika, njegova tajnika Maxa, glavni sudionici ovog komada koji se neštedimice poigrava političkom zbiljom i njezinom percepcijom u javnosti su i stari konformist i poltron Profesor II kojemu je svijet, dakako, osujetio i bez imalo pompe pokopao sve ideale. Kao šlag na torti pojavljuje se i zanemarena gradonačelnikova žena željna osvete, ženskom pronicavošću i gorčinom oboružana i spremna za krajnji obračun. Do “istrebljenja”. 
Predstavu režira Vinko Brešan a u predstavi glume: Aleksandar Bogdanović, Miroslav Čabraja, Vladimir Tintor, Sandra Lončarić, Davor Panić, Aljoša Čepl, Matea Grabić Ćaćić.         


 8.12. petak 20 sati   
Kazalište Vinkovci u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu Joza Ivakić, 
VRZINO KOLO 
Ljubavna komedije  u 4 čina - režija Vjekoslav Janković. 
U predstavi glume: Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Katarina Baban, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović , Katarina Kristić, Vlado Andrić te plesači iz FA Lisinski Vinkovci. Predstava etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova.  Identitet prostora afirmiramo građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su; jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti,vjerovanja. 

Pisac gradi svijet drame kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propitujemo suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši. „Vrzino kolo u kojem se sve događa,  je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. 

U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi  činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog  „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.     


 9.12. subota 20 sati   
 Scena Ribnjak 
 Miroslav Krleža, U AGONIJI   

Slavna Krležina drama, dio trilogije o Glembajevima, postavljena je kao žestok sukob troje ljudi. U središtu svevremenske priče o ljubavnom trokutu i usponima i padovima u društvu nalaze se senzitivna i razočarana Laura Lenbachova (Nela Kocsis), koja hrabro podnosi imovinsku i društvenu degradaciju radeći u svojoj krojačnici i služeći mušterije, njezin intimni prijatelj, advokat dr. Ivan pl. Križovec (Ozren Grabarić), koji se uspio snaći u novonastalim društvenim situacijama, te Laurin muž, pijanac i kartaš, bivši konjanički potpukovnik i bivši zatvorenik barun Lenbach (Darko Stazić).    

Cijela se drama odigrava u Laurinu krojačkom salonu pa gledatelje već u predvorju dočekuju “singerice” i krojni arci, a pozornica je smještena u sredinu male dvorane, “stisnuta” između dvaju manjih gledališta.      


(Ana Đapić)
6. 12. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble