Urban Cult
Književnost
marketing

Predstavljanje knjige. Medicinska biokemija i labaratorijska medicina u kliničkoj praksi

Predstavljanje knjige „Medicinska biokemija i labaratorijska medicina u kliničkoj praksi“, Elizabeta Topić, Dragan Primorac, Stipan Janković i suradnici, održati će se u srijedu 6. prosinca. 2017. godine, u 17 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, Zagreb.
Ukratko o knjizi:   

Zahvaljujući napretku prirodnih znanosti i medicine općenito, te razvoju računalne tehnologije, područje medicinske biokemije i laboratorijske medicine značajno je prošireno. Uz već postojeća područja kliničke kemije, laboratorijske hematologije i koagulacije, farmakološke analitike i toksikologije sve više se razvija laboratorijska imunologija, a u posljednjih desetak godina i najnovije područje medicinske biokemije – molekularna dijagnostika koja zahvaća sve medicinske discipline. Rezultat toga je da danas medicinskobiokemijski laboratoriji pružaju mnoštvo raznovrsnih pretraga, za koje je potrebno sveobuhvatno poznavanje medicine, ali i medicinske biokemije, kako bi se osigurala valjana, klinički relevantna interpretacija rezultata. 

Sve navedeno je i razlog gotovo trostrukog povećanja sadržaja 2. izdanja ovog udžbenika. Naime, prvo izdanje udžbenika prije desetak godina imalo je 441 stranicu i 30 poglavlja, dok ovo drugo ima 830 stranica i 44 poglavlja. Isto je i s autorima pojedinih poglavlja, ekspertima u svom području rada. U prvom izdanju bilo ih je 30, a u drugom čak 75 autora sa svih medicinskih fakulteta i najvažnijih kliničkih nastavnih baza u Republici Hrvatskoj. Zato se slobodno može reći da je posrijedi gotovo enciklopedijsko izdanje, kakvo do sada nije viđeno na ovim prostorima, a niti u regiji. 

Studenti različitih sveučilišnih razina biomedicine i zdravstva, u preddiplomskoj i diplomskoj nastavi dobit će dobar uvid u medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu svladavanjem određenih poglavlja u cijelosti, poput: Medicinska  biokemija, Biološka varijacija sastojaka tjelesnih tekućina, Utjecaj različitih čimbenika na rezultate laboratorijske pretrage, te poglavlja koja se odnose na područje medicinskobiokemijske dijagnostike hitnih stanja (Racionalni pristup laboratorijskoj dijagnostici, Medicinska biokemija i laboratorijska medi-cina hitnih stanja i Pedijatrijska medicina). 

Za sva ostala poglavlja priređen je sažetak, koji zajedno s tablicama i slikama iz teksta poglavlja čini cjelinu, koja studentu osigurava osnovna znanja o medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini, što je osobito korisno studentima sveučilišne preddip-lomske razine zdravstvenih struka (primjerice, sestrinstvo, primaljstvo, laboratorijska medicina).   

Koncepcija knjige je klinički pristup različitim patološkim stanjima temeljen na analitičkim rezultatima raznovrsnih dijagnostičkih metoda sofisticirane medicinskolaboratorijske dijagnostike.

Pozdravne riječi:   prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske akademik Pavao Rudan, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti   

Knjigu će predstaviti: recenzenti:   akademik Stjepan Gamulin prof. dr. sc. Jerko Barbić   urednici: prof. dr. sc. Elizabeta Topić prof. dr. sc. Dragan Primorac doc. dr. sc. Mario Štefanović   u ime Medicinske naklade: Anđa Raič, prof.


(Sanja Bukač Štritof) 

5. 12. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble