Urban Cult
Kazalište
marketing

Premijera monodrame „Stube Helene Modell“

„Stube Helene Modell“ N.Lukačevića u režiji Marka Jurage, izvedbi glumice Tene Jeić Gajski, te produkciji Aplauz teatra i Teatra Erato. Predstava će biti premijerno izvedena 07.12.2017. u 19.30h u kazališnoj dvorani “Lea Deutsch”, Židovske općine u Zagrebu, Palmotićeva 16. Ovom izvedbom Teatar Erato i Aplauz Teatar pridružuju se Tjednu Izraela u Zagrebu.
„Stube Helene Modell“ apologija su mlade nacistice koja je radila u koncentracionom logoru za djevojke u Mathausenu. Suočena sa svojim zločinima Helena pokušava dobiti oprost od same sebe. 

Ulazeći u ishodište vlastitih postupaka u njoj se počinju lomiti osjećaji ljudskosti, morala i nametnutih ideala. Strahote drugog svjetskog rata postale su izvorište i inspiracija mnogim umjetnicima da iz njega crpe "arhetipe" dobra i zla. 

Crna mrlja ljudske povijesti postala je sinonim za crninu u psihologiji suvremenog čovjeka - ultimativno zlo na koje je čovjek uvijek spreman. Moral i ljudskost često bivaju potisnuti u drugi plan a u prvi plan izlaze "opravdanja" ideologija i naređenja. Osuda takvih "crnih mrlja" na žalost uvijek dolazi s velikim zakašnjenjem te se crne mrlje prošlosti rijetko, ili nikada, koriste za prevenciju bilo koje druge nepravde u budućnosti. 

Helena, skrivena iza vela naređenja i ideologije, tek nakon počinjenih zločina susreće se s pitanjem "Zašto?". Krhka i nježna čuvarica Mathausena učinit će svoje posljednje uspinjanje, na stratište vlastitih zločina, na suđenje pred vlastitom savjesti. 


(Martina Ivančić)

4. 12. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble