Urban Cult
Cool tura
marketing

Festival Perforacije u New Yorku!

Festival Perforacije se od 17. - 26. studenog održava u New Yorku u Abrons Art Centru i kazalištu La MaMa. Perforacijama, koje se u hrvatskoj održavaju od 2008. godine, je ovo drugo festivalsko gostovanje u New Yorku. Na festivalu će nastupiti više od 30 umjetnika iz Poljske, Slovenije i Hrvatske.
Bogati festivalski program donosi sedam američkih premijera Via Negative, skupine Tukawach, Jasne L. Vinovrški, Ine Sladić, Brune Isakovića i Mie Zalukar, Marte Ziolek te reprizu predstave Ivice Buljana koja je svoju američku premijeru imala prošle godine u New Yorku.

Festival će otvoriti u Abrons Art Centru hrvatska umjetnica Jasna L. Vinovrški sa svjetskom premijerom predstave „Ostati živ“, koja propituje pitanja migracija nakon čega se festival seli u kazalište La MaMa čiji se programski segment otvara izvedbama predstave "Pylades" u izvedbi The Great Jones Repertory Company, legendarne kazališne kompanije Ellen Stewart, a u režiji hrvatskog redatelja Ivice Buljana. Suvremena izvedba, nadahnuta mitovima iz grčke mitologije, koja progovara o demokraciji, potrošačkom društvu i borbi za društvene promjene već je naišla na odličan prijem kod američke publike prošle godine.

Via Negativa u suradnji s poljskom redateljicom Anitom Wach izvest će predstavu „Stotinu zdravica“ koja je posvećena ideji demokracije, a američkoj publici posebno zanimljivom će je učiniti i zdravice Georgeu Washingtonu. Perforacije će u New Yorku ugostiti i Poljakinje Martu Ziółek s predstavom za osam izvođača "Uradi sam" koja u formi plesne zabave progovara o individualnosti unutar kolektiva i obratno te uvjetima u kojima se u suvremenom društvu gubimo u masi. Skupina Tukawach s druge strane u svojoj izvedbi koja se referira na Beuysovog mrtvog zeca, a koju umjetnice Magda Stawman Tuka i Anita Wach promoviraju kao "privatna izvedba" uvlači publiku u polusvijest svojih emotivnih i intelektualnih dilema oko smisla izvedbenog prostora koji treba ispuniti značenjima.

Od hrvatskih umjetnika u nastavku festivalskog programa publici će se predstaviti plesni duet Brune Isakovića i Mie Zalukar "Odjednom odasvuda" koji kroz pokret i susret dvaju tijela donosi spektar značenja i kvalitetu njihovih međusobnih naboja na površinu. Satkani smo od svoje povijesti, naša su djela rezultat životnih iskustava, naših (ne)sigurnosti i osobnih stremljenja ka budućnosti. "Odjednom odasvuda" rastvara složenu strukturu naših odluka i kroz njihove procijepe pojačava vidljivost onoga što nije naočigled prisutno.

Ina Sladić u okviru festivala ima dvije izvedbe svoje najnovije predstave koja se temelji na konceptualnom propitivanju izvođačke improvizacije. Izvođačica, naime, u trenutku kad stupa na scenu ne zna što joj je činiti, a upute za izvedbu prvi put čuje preko razglasa. Upute za prvu izvedbu joj je pripremila kultna njujorška umjetnica Penny Arcade, a za drugu izvedbu joj scenske upute priprema i snima njujorška publika tijekom trajanja festivala Perforacije.

"S obzirom na dosadašnja iskustva koje udruga Domino ima u predstavljanju autorskih umjetničkih projekata u SAD-u, očekujemo velik interes publike i američkih medija, a suradnja s njujorškim kazalištima koju smo tijekom proteklih desetak godina ostvarili ovime se dodatno jača i potvrđuje" - Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Perforacije.(Miran Jurić)

14. 11. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble