Urban Cult
Izložbe
marketing

TREPERENJA dubrovačkog slikara Vedrana Grabovca

U nekoliko posljednjih mjeseci, ugledni dubrovački umjetnik, slikar Vedran Grabovac, u više je navrata na samostalnim izložbama (Dubrovnik, Metković) prikazao svoj novi ciklus ulja i akrila na platnu,  nazvanih Treperenja.
Sam autor ističe kako je slikao motiv palagruških grmova mlječike, koji doista sliču endemu, u različitim svjetlosnim situacijama i uz intenzivni kolor, ponavljajući oblike, stvarajući jedinstveni svijet isprepletenih, uvrtloženih istih ili sličnih formi (u raznolikom isticanju pojedinih boja). 

Što predstavlja taj naizgled sličan ili gotovo isti na nizu slika, svijet , pažljivo poredanih živopisnih grmova? Je li to tvorba novo uređenog načina življenja u nekoj bliskoj ili dalekoj budućnosti, u kome je sve predviđeno i određeno  ili je to pak, sasvim površan pogled kroz zamućeno staklo prozora, čovjeka, pojedinca, stisnutog problemima i obvezama kojima ne može udovoljiti a ni izbjeći ih, može vidjeti jedino precizno uređeni volumen u kome za njega nema mjesta.  

Grabovac je otvorio mnoge mogućnosti jer možda je ovdje riječ  o žuđenoj, traženoj i nadasve potrebnoj, umirujućoj tišini, osami, muku, u kojoj samo kolor može isplesati sve viđene i ali i neviđene koreografije kista, istodobno potpuno slobodnog i posve formaliziranog, što se kretnji tiče.  

Po svemu sudeći, slikar istražuje, ispituje svekoliko mogućnosti ili tek djeliće ponuđenih šansi za pokret, gestu, gibanje, razmišljanje, neprestano razmišljajući o  neshvaćenoj prirodi, često neusaglašeno s ostalima, s cijelim svijetom. 

Kada se zagledamo u nizove slika Vedrana Grabovca s jedinstvenim motivom grmova  razasutim po brežuljcima i padinama, pitamo se, je li ovo put, način, metoda, za traženje jedine i apsoltne istine ali također znamo kada bi se grmovi mogli micati rekli bi jedno a boja na njima, drugo.  

Netko bi rekao, slikar je samo bilježio svoja sjećanja na ugodne trenutke jednoga ljeta kada mu je sve bilo po volji i vrijeme i vino i krajobraz mu se svidio i slikao ga je toliko puta dok ga se nije zasitio i ostavio kist.  

Doista, što je u središtu slikareve i naše pozornosti? Dojam o motivu? Dojam o skrivenoj simbolici? 

 Dojam o svemu oko nas? Ili se tek, sa strahom ili možda samo bojažljivo priupituje, što je jedan grm u grmolikom svijetu? Kako zna da je isti kao i drugi ili je različit? 

 Je li čovjek tek šutljivi grm na padini života?  

Ili je svijet oko nas ali i mi u njemu tek privid, treperenje, svjetlucanje nerealnog, nestvarnog, ništa, praznina?  
Možda nas ipak samo vedrina kolora moža zavarati i možemo se prepustiti njegovoj zanosnoj ljepoti, na trenutak, sanjareći.  

Ciklus slika ulja i akrila Treperenja, Vedrana Grabovca kompleksni je projekt dubrovačkog umjetnika.                                                              

(Miroslav Pelikan)

14. 11. 2017.    
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble