Urban Cult
Književnost
marketing

Revija malih književnosti - Sjedinjene Države Levanta

Sjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 5. do 10. prosinca ove godine održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.
Glavni tematski fokus Sjedinjenih Država Levanta čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, no ovim će se odnosima pristupiti iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da različite lokalne krize diljem svijeta prikažemo unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.   

  Revija malih književnosti 

 Središnji dio programa Sjedinjene Države Levanta čini Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i po prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku. 

Revija će predstaviti književnice i književnike iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, ukupno njih sedam čije se detaljne biografije nalaze u prilogu. Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije malih književnosti te profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, pri odabiru autora i tekstova imala je samo uvjet da autori budu suvremeni i živi. 

Zeina kaže da je odabir bio "izazovan jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet." Odabrala je raznolike književne glasove koji "nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. 

Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog” te zaključuje da nas “pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji.“ U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju.   

  Diskusijski program 

Program Sjedinjene Države Levanta čine još predavanja, projekcije filmova i tribine eksplicitno vezani uz trenutni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima izdvajamo Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavnu direktoricu palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici. 

Danas dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na “stabilna” i “problematična mjesta”, mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se (zajednički) uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge. 

Sjedinjene Države Levanta ukazat će na potrebu i nužnost drugačije interpretacije – one koja prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko Disneylanda u filmu Florida Project ima iste sustavne uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči Nismo bili gladni, jer Levant nije europsko (ili američko) “drugo”, nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode “krize”.  

Ovaj segment programa organizira se u suradnji s Centrom za mirovne studije, Zakladom Solidarna, Talijanskim kulturnim institutom, Francuskim kulturnim institutom, Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Akademijom Saharov i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

(Ana Profeta)

11. 11. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble