Urban Cult
Izložbe
marketing

Otvorenje izložbe Jure Labaša "Oblici antioblika"

Otvorenje izložbe Jure Labaša "Oblici antioblika" održati će se u subotu, 9. rujna 2017. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Zbirke u pokretu, 3. kat.
Izložba Jure Labaša u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti predstavit će nove serije radova umjetnika koji je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutan više od pola stoljeća. Umjetnikovo je mjesto u prostoru hrvatske umjetnosti najčešće omeđeno postupcima od enformela do popularne umjetnosti, uključujući i eksperimente s nadrealizmom, a u recentnijim djelima i s naznakama oblika „siromašne umjetnosti”. 

U novije vrijeme Labaš u slikarstvu favorizira crtež i metodu kolažiranja, nekada slikajući klasičnim tehnikama, a odnedavno kolažirajući različite predloške, najčešće stranice ilustriranih časopisa te različite kvalitete papira i ljepenki. 

Gotovo u pravilu riječ je o podlogama malog formata s fotografijama nekog prostora ili nekog predmeta koji je po sebi skulpturalan i sugerira prostornost. Labaševa najčešće geometrizirana nadogradnja bojom (u pravilu su to crna i crvena) ili kolažom uključila je postojeći motiv i ostvareni su začuđujući narativi čiji je jezik čisti poetski konstrukt s novim značenjima. Narativi više nisu ni stvarni ni fiktivni. Dobili su dimenziju tranzicije od stvarnoga prema nestvarnome, čemu je Labaš erotično odan i u svojim trodimenzionalnim radovima. 

Od prije su Labaševe boje crna i crvena, upravo one koje se simbolički pripisuju anarhističkom duhu, onome koji se ne miri s prosječnošću i kanonima, koji se protivi normativnom društvu, ali koji uvijek poštuje i potiče slobodu drugoga. Takav duh i neiscrpna energija koju Labaš nosi vidljivi su u njegovoj dugovječnoj karijeri, kao i u privatnom životu. 

(...više o izložbi)   

Kustos: Tihomir Milovac   

Izložba je otvorena do 12. studenog 2017. 

(Ivan Horvat)
8. 9. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble