Urban Cult
Kazalište
marketing

9. Kazališni rujanski klik u HNK-u Osijek!

U rujnu 2007. propaganda HNK u Osijeku pokreće ovu, hvale vrijednu inicijativu dvojakoga učinka s nakanom da nakon ljetnoga odmora publiku dozove natrag u kazalište, ali i osječkoj publici prikaže predstave koje su obilježile prethodnu sezonu susjednih kazališta. 
U prvi mah kazališni repertoar je zadržan unutar granica Lijepe Naše, no „kazališni impuls“ odavno je već prešao državne granice. Sve u svemu, riječ je o sjajnoj prilici da sami sebe sagledamo u širem kontekstu.   

  PLASTIKA
srijeda, 13.9. u 20 sati
Produkcija Favi   

  HAREM
četvrtak, 14.9. u 20 sati
Kazalište Moruzgva   

  I ŽIVJELE SU SRETNO…?
subota, 16.9. u 20 sati
Gradsko kazalište – Scena „Gorica“

…na kraju svega, ipak žena!


  Plastika   
 MILINA ČAKAREVIĆ uspešna udovica ............................ SUZANA PETRIČEVIĆ  
Dovoljno iskusna da zna šta joj je raditi, dovoljno mlada da sebi da još jednu šansu. Bila je udana za jednog „velikog baju“, prevelikog da bi ostao vjeran ali premalog da bi prevario smrt. Bila je zgodna provincijalka čiji se san o osvajanju velegrada ostvario. Bila je atraktivna hostesa na štandu skupih automobila na Beogradskom sajmu. Bila, sve je bila, a ona bi da bude i sada i ubuduće. Ima čisto srce i brz jezik. Odluka da prepakira tijelo u ekskluzivnom  medicinskom centru nije joj dovoljna za prepakiranje duše.  

KATARINA BOJANOVIĆ, novinarka.........................................NELA MIHAILOVIĆ 
Nekadašnja perspektivna studentica novinarstva. Namjera da „plastikom“ ukloni trag bivšeg vremena ne pomaže joj ukloniti sve bivše tragove nevremena u kojem je živjela. Dijete velegrada o čijem životu su odlučivali drugi, presenzibilna i predelikatna da bi joj bilo svejedno. Želi pokušati još jednom, dok još ima nešto malo vremena. Znala je i zna voljeti, makar te ljubavi bile pogrešne. Od sjete se brani  gorkim humorom koji zna biti ljekovit. Uvek joj je malo nedostajalo da bude svoja i prava i uvijek bi se dogodilo ono ali što kvari sreću. Nije joj mjesto u ovoj teretani, ali.. 

Radnja:      
Sve se događa u teretani, čekajući dr. Štibohara                 
Šta je bilo, bilo je. Novom snagom u novi život. Evo njih dvije, Katarine i Miline u elitnoj teretani zatvorenog tipa gdje čekaju osobnog trenera koji će im odrediti vrstu treninga. Samo za njih, da budu ono što nikada nisu bile. Poslije toga slijedi čarobni skalpel dr. Štibohara koji će popraviti sve ono što je život pokvario.  Milina i Katarina, u godinama kada se još nada, dale su veliki novac da bi prošle kroz specijalni tretman čije je finale plastična operacija. Nikada prije njih dvije se nisu srele i nikada se i ne bi srele da nije ove male teretane i trenera koji nedopustivo kasni. Dva dijametralno suprotna karaktera, dvije naizgled obične ali uzbudljive sudbine kroz koje se prelamaju smiješne i bolne odrednice vremena u kojem živimo, sučeliti će se na spravama za korekciju tijela i duše. Rasplet njihovog susreta je krajnje neizvjestan, kao i naši životi uostalom.HAREM

Redatelj Ivan Leo Lemo Igraju: 

Nela Kocsis

Barbara Vicković
Petra Dugandžić
Ecija Ojdanić 

Emocionalno napetu priču o sudbini, iskupljenju i nesalomljivoj ženskoj snazi u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze izvode četiri glumice igrajući preko dvadeset uloga. U Haremu koegzistiraju razni žanrovi, od komedije do melodrame. Harem je i angažirana predstava jer ispod svih tih “svila i kadifa” krije se ono što danas nazivamo traffickingom. Tužna je činjenica da trgovanje ženama nije prošlost, već da neke od najfrekventnijih ruta te kriminalne djelatnosti i danas prolaze i preko naše zemlje. 

I ŽIVJELE SU SRETNO…?

predstava Gradskog kazališta – Scena „Gorica“
tekst: Nina Horvat: I živjele su sretno...?
režija: Frana Marija Vranković
kostimi: Katarina Radošević Galić
scena: Marta Crnobrnja
glazba: Ivan Čaće, Luka Ivoš
uloge: Trnoružica: Jelena Hadži Manev; Pepeljuga: Mia Krajcar; Snjeguljica: Doris Pinčić Rogoznica; Bezimena: Selma Mehić

Kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara pokazuje predstava „I živjele su sretno…?“ u kojoj se, na Trnoružičinoj djevojačkoj zabavi uz slavljenicu nalaze Snjeguljica, Pepeljuga i Bezimena djevojka s plaže kojom se zabunom oženio Sirenin princ. Oslanjajući se na izvorne verzije bajki o Snjeguljici, Trnoružici, Pepeljugi i Maloj Sireni te ostalih bajki braće Grimm i Charlesa Perraulta, predstava kreira bajkoviti svijet u suvremenom okruženju u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled…

Kao i u izvornoj bajci Trnoružica se probudila iz stogodišnjeg sna i upoznala svog princa iz bajke. Dvije godine kasnije oni su se zaručili i odlučili vjenčati. Je li to bila ljubav na prvi pogled? Odgovaraju li si oni savršeno kako su nam pričali u bajkama? Otkrijte na Trnoružičinoj djevojačkoj zabavi, koju je za nju organizirala njezina svadbena kuma Pepeljuga. Kako je Trnoružica prespavala znatan dio 20. i početak 21. stoljeća, tema njezine djevojačke su burne dvadesete, ali bez prohibicije. Kako se Trnoružica nosi s „instalebrity“ svijetom, Bezimena s duhom Male Sirene, Pepeljuga sa životom u izobilju, a Snjeguljica bez sedam patuljaka, te kakve im sve probleme stvaraju njihovi dragi kraljevski muževi, otkriva predstava Gradskog kazališta – Scena „Gorica“; „I živjele su sretno...?“.

Ovakvom dekonstrukcijom bajki propitkuje se koncept sretnog završetka i institucije braka u 21. stoljeću u kojem razvod više nije iznimka nego gotovo postaje pravilo.   


(Ana Đapić)   
5. 9. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble