Urban Cult
Izložbe
marketing

Tradicija u suvremenosti 2017.

Izložbeni projekt „Tradicija u suvremenosti“ proširena je i nešto izmijenjena varijanta projekta koji je uspješno realiziran 2016. pod nazivom „Tradicija u suvremenom kontekstu. 
I ove godine, njegov prvi dio održao se na lokacijama Vugrovca (Sesvete) pod pokroviteljstvom Župnog dvora Vugrovec, a u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK).  

Zanimljivost programa, koji leži u povezivanju urbane i ruralne sredine u kojima umjetnici stvaraju ili izlažu svoje radove, proširili smo ove godine djelovanjem u suradnji s lokalnim eko-gospodarstvom na kojem je svoje umjetničke intervencije i uratke predstavilo sedmero umjetnika, a  u sklopu kojega su se održavale i predaktivnosti samog umjetničkog djelovanja, tzk. „Šetnja prirodom“ koja je počela od eko-gospodarstva Jasna, a završila u Župnom dvoru Vugrovec (našem sjedištu), tijekom koje su umjetnici obišli zanimljive prirodne i kulturne lokalitete: ostatke srednjovjekovne kapela sv. Benedikta na Bedeniku (13.st.), castrum Vuger“ - zemljano-drvena utvrdu na lokaciji iznad današnjeg Planinarskog doma (13.st.) u Vugrovcu Gornjem, crkvu sv. Mihalja (14.st.), župnu crkvu (18.st.), Župni dvor (19.st.), koji su im ponuđeni za njihove kasnije umjetničke intervencije. 

Od 2. 6. do 4. 6. u Vugrovcu su se provodile umjetničke aktivnosti u kojima je uz 18 hrvatskih sudjelovalo i 5 slovenskih  umjetnika: Andreja Eržen, Irena Gayatri Horvat, Lojze Kalinšek i Nejč Slapar iz Kranja te Marijan Mirt iz Maribora. Njihovo participiranje u ovom projektu plod je uspješne prijateljske i poslovno-umjetničke suradnje dvaju udruženja – Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara i Društva likovnih umjetnika Slovenije. S hrvatske strane, pridružilo im se osamnaest umjetnika, oni potvrđenog i visoko valoriziranog  umjetničkog djelovanja, ali i mlade likovne uzdanice koji su u svojim radovima realizirali srodne ideje. 

Vinko Fišter, Andreja Hojnik Fišić, Danko Friščić, Grupa DVA: Bianka Garčević i Mia Maraković, Eva Herceg, Tomislav Hršak, Nikolina Ivezić, Zvjezdana Jembrih, Dejan Kljun, Petar Koši, Anja Leko, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Jelena Petric, Petar Popijač i Valerija Jakuš te Krunislav Stojanovski s djecom Kuće sv. Franje Vugrovec– djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi., koji su tijekom 3 dana, stvarali u impresivnom prirodnom prigorskom krajoliku i to na šest gore navedenih lokacija, s otvorenjem izložbe 4. 6. 2017., u Izložbenom prostoru HULULK-a i parku Župnog dvora, te druženjem i prezentacijom uradaka koji su nastali na eko-gospodarstvu Jasna. 

Mediji u kojima su umjetnici stvarali i ove godine bili su Land art, Site specific & Instalacija na navedenim lokalitetima te tradicionalni i novi medij kojima su se predstavili umjetnici u zatvorenom, galerijskom prostoru. Novi medij kojim proširujemo projekt u 2017. realizacija je primijenjenih, funkcionalnih instalacija i skulptura na gospodarstvu Jasna. 

Drugi dio ovog izložbenog projekta planiran je te će se kao i prošle godine predstaviti i Zagrebačkoj publici, i to 1. rujna, na lokaciji Strossmayerovog šetališta i parka Bele IV u sklopu Ljeta na Strossu, s promocijom kataloga i izložbom u galeriji Kristofora Stankovića, Gradske skupštine Grada Zagreba u 19 sati. 

Na zapadnoj Strossmaerovoj šetnici (iza uspinjače) duž obje strane biti će postavljeno 10 foto-printeva na panelima, koji predstavljaju radove – land arta i site specific instalacija koje nije moguće predstaviti na Gornjem gradu. To su fotografije land arta Zvjezdane Jembrih, funkcionalna instalacija Dejana Kljuna, interaktivne instalacije Eve Herceg, Grupe Dva (Mia Maraković i Bianka Garčević) i Jelene Petric, land art Anje Leko te Petra Popijača i Valerije Jakuš, performans Petra Košija, kao i site specific Krunislava Stojanovskog i djece Kuće sv. Franje Vugrovec.  Na desetom panelu biti će predstavljen svojom fotografijom i autor svih fotografija, slovenski likovni umjetnik i fotograf Lojze Kalinšek. 

U parku Belle IV iznad Stross šetnice postaviti će se  skulptura Marjana Mirta „Između Boga i čovjeka“, višesegmentna site specific instalacija Alena Novoselca, slikarska instalacija Lojzeta Kalinšeka te će djeca Kuće sv. Franje Vugrovec postaviti jedan od svojih cvjetova. 

Ostali uradci biti će predstavljeni  na izložbi u galeriji, u koju se odlazi nakon druženja u Parku Belle IV oko 18:30 s početkom otvorenja u 19 sati. Samo otvorenje počinje pozdravnim govorom Sande Stanaćev Bajzek, autorice projekta i predsjednice HULULK-a koja će predstaviti sam likovni projekt i ono što je predstavljeno izložbom, a potom je planirano da nazočne pozdrave ministrica kulture RH, gradonačelnik Grada Zagreba, predsjednik Gradske skupštine i veleposlanica R Slovenije ili njihovi izaslanici. Tijekom otvorenja biti će prikazan i video film kojim su zabilježene umjetničke akcije u lipnju te će se predstaviti i podijeliti katalog. 

(Sanda Stanaćev Bajzek)
31. 8. 2017. 
Marketing
marketing
Tražiš Posao?
Ponuda
Poslova!

jooble